Zilele trecute am aflat de la cineva de aceasta reteta si cum toate ingredientele imi erau pe plac, am si facut-o intr-o seara, pentru cina. Nu este pretentioasa, se prepara destul de repede si este foarte consistenta si onctuoasa.

Salata se prepara in straturi si dupa ce sta la frigider 25-30 de minute se serveste ca atare, se amesteca, sau se redecoreaza, dupa ce i s-a dat o forma atractiva.

Mai intai se pregatesc toate ingredientele.

Orezul se alege, se spala in cateva ape, se fierbe, dupa care se clateste bine si se lasa la scurs.

Ceapa se curata, se spala si se taie rondele.

Cascavalul se razuie pe razatoarea mica.

Se fierb doua oua tari.

Se scot bucatile de ton din conserva si se lasa sa se scurga de ulei.

Se face o maioneza groasa, dintr-un: galbenus fiert tare, unul crud, 1 lingurita de mustar si 75 ml de ulei.

Se unge bolul cu putin ulei, dupa care se pun in el urmatoarele straturi de ingrediente:- orezul fiert, scurs bine de apa, nivelat uniform pe fundul bolului;- se unge stratul de orez cu 2 linguri incarcate de maioneza;- se presara condimentele pregatite (sare si piper);- se adauga bucatile de ton, scurse de ulei;- se mai intinde un strat de maioneza (eu am renuntat la acest strat, pentru ca salata sa nu fie prea grasa);- se presara din nou sare si piper;- se pune un strat de ceapa verde taiata rondele;- se presara uniform cascavalul razuit;- se intinde al treilea strat de maioneza (doua linguri incarcate);- se presara din nou, sare si piper;- se razuiesc ouale fierte tari pe razatoarea mare;- se decoreaza cu rondele de ceapa verde.

Se acopera bolul cu o folie alimentara de aluminiu si se da la frigider pentru 30 de minute.

Dupa acest interval de timp, salata se scoate din frigider si se serveste, taind portii direct din bol, amestecand mai intai ingredientele, sau dandu-i o forma frumoasa si redecorand-o.

Fierbeti suficient orezul, dar nu prea mult, ca sa nu se terciuiasca. Bobul de orez trebuie sa ramana intreg. Dupa fierbere, orezul trebuie clatit in mai multe ape si scurs bine, pentru ca salata sa nu fie apoasa. Puteti razui cascavalul pe razatoarea mare, daca va place asa. Puteti inlocui cascavalul cu telemea, dar atunci va trebui sa fiti atenti la dozarea sarii in mancare. Maioneza trebuie sa fie densa, bine legata, nu lichida. Lasati bucatile de ton sa se scurga de ulei, inainte de a fi adaugate in salata. Alegeti ceapa verde abia aparuta, cu tijele subtiri.