Ne place sa avem pe mese si in perioada Postului cate o prajitura buna, iar aceasta este una dintre ele. De fiecare data cand am facut-o, am adus ajustari retetei initiale si chiar si acum, la sfarsit, am ajuns la concluzia ca inca se mai poate modifica/ameliora cate ceva.

In cele din urma, trebuie sa spun ca din ingrediente ieftine si la indemana se poate face o prajitura de post delicioasa. De-a lungul timpului am redus cantitatea de margarina, cantitatea ingredientelor pentru foi (deoarece ieseau prea groase), am suplimentat cantitatea de bulion (pentru o culoare mai intensa) am intervenit in ordinea operatiunilor, pentru simplificare si ameliorare, am renuntat la insiroparea foilor... Cred ca se mai poate interveni la ingredientele pentru creme, daca vi se pare ca sunt cantitati prea mari. Oricum, fiecare isi da seama de modificarile pe care le poate face, conform standardelor sale, numai dupa ce incearca reteta.

Pentru foi am folosit o tava cu dimensiunile de 22/30 cm.

Pentru foi, se amesteca mai intai ingredientele solide: zaharul, sarea si bicarbonatul, se incorporeaza pasta de tomate si apoi se adauga treptat, ingredientele lichide (uleiul si apa). Se incorporeaza putin cate putin, faina si la urma se adauga si apa de flori de portocal (sau o esenta pe care o preferati).

Cand aluatul este destul de ferm si nelipicios, se portioneaza in trei bucati egale, din care se fac pe rand trei foi care se coc pe fundul tavii (unsa cu ulei, in prealabil) pana ce incep sa se rumeneasca usor.

Pentru crema de lamaie, se amesteca zaharul cu grisul, se adauga apa si se da la foc mic, amestecand mereu, pana ce se ingroasa compozitia. Cand grisul s-a legat/ingrosat bine, se ia vasul de pe foc si se lasa la racorit, amestecand din cand in cand in el, ca sa nu se formeze crusta deasupra.

Cand grisul s-a racorit aproape total, se incorporeaza treptat margarina si se adauga zeama si coaja razuita de lamaie. Se mixeaza compozitia pana la omogenizare.

Pentru crema de caramel, se caramelizeaza zaharul, in care se adauga 100 ml de apa si se fierbe pana la topirea caramelului. Restul de apa (400 ml) se amesteca cu grisul si se prepara la foc mic, amestecand intruna, pana ce se ingroasa. Cand grisul este gata legat/ingrosat se lasa putin sa se racoreasca, amestecand in el din cand in cand, ca sa nu se formeze crusta deasupra. Cand grisul s-a mai racorit, se incorporeaza treptat margarina si apoi caramelul si esenta, mixand usor pana la omogenizare.

Se ung foile cu cele doua umpluturi, se acopera cu o folie alimentara si se lasa la racoare timp de cateva ore, cu ceva greu deasupra, ca sa se preseze bine.

A doua zi, prajitura se poate portiona, in forma dorita.

Nu tineti prea mult foile in cuptor, ci doar atat cat sa se usuce si sa se rumeneasca usor pe partea care este pe dosul tavii de copt. Faceti compozitia de gris la foc mic, amestecand intruna, ca sa nu se prinda de fundul vasului si sa nu se formeze cocoloase. Nu incorporati margarina, decat dupa ce compozitia de gris s-a mai racorit. In crema de lamaie, puteti suplimenta zeama, daca va place sa fie mai acrisoara. Mie mi s-a parut suficienta zeama de la o singura lamaie. Crema de caramel are deja gustul ei specific, asa ca esenta de vanilie este optionala. Eu nu am adaugat esenta de vanilie, deoarece am vrut sa se simta gustul dulce amarui al caramelului. Nu este nevoie sa insiropati foile, decat daca va plac prajiturile foarte moi, dar exista riscul ca ele sa se inmoaie foarte tare si sa-si modifice aspectul. Dupa ce ati uns foile cu crema, trebuie sa lasati prajitura la racoare, timp de cateva ore, inainte de a o portiona.