De cativa ani, romanii s-au obisnuit sa aiba neaparat peste pe masa de revelion si eu m-am gandit la aperitivele pe care le pot prepara, cu acest ingredient obligatoriu. In afara de tartinele cu pasta de peste, m-am gandit ca ar fi foarte bune si niste oua umplute cu file de hering, preparat rapid si simplu, fara unt si decorat natural, fara maioneza.

Cred ca a fost o idee foarte buna, pentru ca aceste oua umplute au fost placute la gust, usoare si aspectuos decorate. Si astfel am avut peste pe masa de revelion...

Se pun ouale la fiert cu apa rece, sare si 1-2 linguri de otet. Cand sunt gata fierte, se ia vasul de pe foc si se lasa ouale sa se racoreasca, in apa rece.

Intre timp, se scoate fileul de hering din conserve, se marunteste grosier si se adauga ceapa rosie taiata foarte fin, 4 linguri din lichidul din conserve si 4-5 linguri de zeama de lamaie. Se amesteca bine, pentru uniformizarea ingredientelor.

Se curata ouale de coaja si se taie fiecare ou la orizontala, in cate doua parti egale.

Se scot galbenusurile si se umplu albusurile cu amestecul cu file de hering.

Se pun ouale umplute pe un platou (eventual, pavoazat cu frunze de salata verde) si se decoreaza cu galbenus razuit pe razatoarea mica si cu feliute de ceapa si masline taiate.

Platoul cu oua umplute se tine la frigider, pana ce se epuizeaza.

Folositi peste cu carne alba, pentru ca arata mai bine si este mai gustos. Doar pielea heringului este mai inchisa la culoare. O puteti indeparta usor, sau puteti s-o lasati la mixare. Oricum, fiind subtire, nu va afecta culoarea preparatului. Nu fierbeti ouale mai mult decat este cazul, ca sa nu se inverzeasca galbenusurile. Fileul de hering poate fi mixat cu unt, dar eu am folosit uleiul din conserva (putin) in care pestele s-a preparat, in suc propriu. Astfel, compozitia nu este prea grasa. Puteti suplimenta cantitatea de zeama de lamaie, dar aveti grija sa nu fie prea acra. Pentru decor, puteti folosi si alte ingrediente, dupa plac. Este bine sa nu preparati cantitati prea mari, ci doar atat cat se serveste.

Tineti preparatul la frigider, pana ce se epuizeaza.