Detalii Aperitiv pogacele cu jumari
La noi, in Moldova, nu prea se fac pogacele si eu am gustat prima data asa ceva abia in perioada studentiei, in Banat. Mi s-au parut foarte bune, speciale...
Mai tarziu, am mancat pogacele facute de soacra mea si desi mi-au placut mult, caci erau tare bune, mi-a fost rusine sa mai cer... In consecinta, mi-am dorit sa fac si eu, mai ales ca primisem intre timp si reteta, de la soacra mea. Pentru ca jumarile se gasesc mai rar la noi, am facut, de-a lungul anilor, mai ales pogacele cu umplutura de cascaval si branza de burduf, care au fost, de asemenea, foarte bune. Dar adevaratele pogacele sunt acestea, cu jumari. pe care le-am facut dupa reteta acelora cu branzeturi (sau poate ca de fapt, este invers, la origine fiind cele cu jumari...)Aceasta este reteta de pogacele cu branza de burduf si cascaval, postata aici, in urma cu cateva luni si pe care am urmat-o intocmai si de data aceasta, numai ca umplutura a fost alta...https://www.retete/retete/aperitiv-pogacele-cu-branza-de-burduf-si-cascaval-88436.htmlDin ingredientele de mai jos am facut 40 de pogacele, cate 4/portie.
Se pune faina, amestecata cu sarea, in vasul pentru framantat si in mijlocul ei se face o adancitura in care se adauga: drojdia maruntita, zaharul, galbenusurile si untura. Se toarna lapte cald si se amesteca mai intai ingredientele din mijlocul vasului, pana ce se dizolva drojdia si zaharul, dupa care se incorporeaza treptat toata faina, adaugand laptele cald, putin cate putin.
Cand aluatul este omogen, elastic si nelipicios, se acopera cu un servet curat si se lasa la dospit, intr-un loc calduros, ferit de curentii de aer rece.
Intre timp se prepara umplutura. Se face o pasta din jumarile maruntite/mixate fin si amestecate cu sare si piper.
Se bat si albusurile cu sare si boia de ardei, pentru a fi pregatite, cand pogacelele vor fi gata.
Dupa 30-45 de minute, cand aluatul si-a dublat volumul, se rastoarna pe planseta infainata, se mai framanta putin, pentru eliberarea aerului si apoi se intinde cu sucitorul o foaie de 6-7 mm grosime.
Jumatate din cantitatea de pasta de jumari se intinde in strat uniform peste foaia de aluat. Se impatureste foaia in doua si apoi in patru, cu umplutura la interior, dupa care se lasa pe planseta sa mai creasca putin.
Dupa 10-15 minute, aluatul impaturit se intinde din nou cu sucitorul, cu grija, pana ajunge cam la dimensiunea initiala si se unge din nou, cu restul de pasta de jumari.
Se impatureste din nou aluatul in patru, cu umplutura la interior si se lasa din nou la dospit, pentru 10 minute. Dupa 10 minute se intinde din nou aluatul, cu mare grija, ca sa nu se rupa, intr-o foaie mai groasa, de cel putin 1 cm, din care se decupeaza pogacele, cu o forma speciala, sau cu un pahar. Pogacelele se depun intr-o tava in care s-a intins hartie de copt si se lasa la dospit inca 10-15 minute, dupa care se ung deasupra si de jur-imprejur cu albusurile batute cu sare si boia, iar apoi se presara seminte de chimen pe ele.
Se da tava cu pogacele la cuptorul preincalzit, la temperatura medie, pana ce se rumenesc frumos.
Sunt foarte bune, atat calde, cat si reci. Cine doreste, le mai poate incalzi, cand se racesc, la cuptorul cu microunde.
Se pot face pogacele patrate si atunci nu mai raman capete /resturi de aluat. Daca se fac pogacele rotunde, raman resturi de aluat, care se mai framanta usor cu putina faina, dupa care se intinde din nou o foaie, groasa de 1 cm si se decupeaza alte pogacele. Operatiunea se repeta pana la epuizarea aluatului.
Pentru ca aluatul sa creasca frumos, toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Scoateti din timp untura din frigider, ca sa fie moale si usor de prelucrat. Pentru framantat, folositi lapte fiert si cald. Sarea nu trebuie sa ajunga in contact direct cu drojdia. Ea trebuie amestecata cu faina de pe marginile vasului de framantat. Zaharul este ingredientul care va ajuta drojdia sa creasca. De aceea, mai intai amestecati drojdia cu: galbenusurile, zaharul si laptele, iar dupa ce obtineti o pasta groasa si omogena, incorporati treptat restul de faina si de lapte cald. Intindeti usor, cu mare grija, aluatul impaturit, ca sa nu se rupa. Pogacelele trebuie sa aiba o grosime de 1-1,2 cm. Datorita drojdiei, ele vor mai creste la cuptor. Pastrati pogacelele intr-o cutie de carton inchisa bine.