Castraveti in saramura cu hrean este o reteta deosebit de simpla. Pentru aceasta reteta de muraturi aveti nevoie de 3 kg castraveti.

Se aleg castraveti potriviti de mari si proaspeti. Se spala si se pun intr-un lighean. Se face o saramura din 3 litri de apa si 3 linguri de sare si apoi se oparesc castravetii. Se lasa pana se racesc, Se pregatesc borcanele astfel: in fiecare borcan punem pe fund o ramura de marar uscat, cateva rondele de morcov si 2-3 catei de usturoi. Se aseaza castravetii cat mai bine inghesuiti in borcane in lungul borcanului sau orizontal.

Deasupra se pun 2-3 felii de hrean si boabe de mustar. Peste castraveti se toarna o saramura formata din apa fiarta cu boabe de piper si foi de dafin si pentru fiecare litru de apa se pune 40g sare (o lingura).

Sub borcan se vor aseza lamele a doua cutite de masa ca sa preia caldura si sa nu pocneasca borcanul. Apa se pune cu polonicul si se umple pana la gura cu saramura. Se pune capacul si se lasa in bucatarie 2-3 zile dupa care se pune in camara.

Se folosescte ca si acritura la diverse fripturi sau mancaruri.