Aceasta este o reteta pe care de mult timp voiam s-o fac, mai ales ca-mi place mult spanacul, iar astazi i-a venit randul . Am profitat de faptul ca spanacul este proaspat, fraged si bun, iar langosii, in aceasta varianta, au iesit foarte gustosi.

Din ingredientele de mai jos am facut 13 langosi, cam cate 3 bucati/portie.

Mai intai se prepara umplutura. Se curata cepele si usturoiul, se spala, se maruntesc si se calesc usor, pana ce se inmoaie, in ulei sufcient si la foc mic.

Se rup radacinile spanacului si aproximativ 2 cm din tija, se spala bine in 4-5 ape (ca sa nu mai ramana praf, sau pamant, printre frunze), se scurg, iar apoi se taie grosier si se adauga, impreuna cu un pahar cu apa in cratita in care s-au calit ceapa si usturoiul. Se amesteca din timp in timp in umplutura si se lasa la foc mic, pana ce scade apa.

Se condimenteaza cu sare si piper, dupa gust, se mai lasa 1-2 minute pe foc, pana scade bine de tot si apoi se opreste aragazul. Se lasa umplutura sa se raceasca.

Cat timp scade spanacul, se face aluatul. Se pune faina in vasul pentru framantat, se face in mijlocul ei o adancitura si se pun acolo drojdia si zaharul. Sarea se amesteca, in prealabil, cu faina. Se toarna apa calda, mai intai in mijlocul vasului si se amesteca, pana ce se dizolva drojdia si zaharul. Apoi se adauga treptat apa calda si se incorporeaza toata faina. Pentru definitivarea aluatului se adauga uleiul si se framanta putin, doar pana ce aluatul devin elastic si nelipicios. Se acopera aluatul cu un servet curat si se da vasul la caldura, intr-un loc ferit de curentii de aer rece.

Cand aluatul si-a dublat volumul (dupa 35-40 de minute), se rastoarna pe planseta infainata si se mai framanta putin, pentru eliberarea bulelor. Cand aluatul a devenit mai ferm, se intinde o foaie cu grosimea de 5-6 mm. Se decupeaza cu o forma, sau cu un pahar, cerculete de aluat si pe mijlocul a jumatate din ele se pune cate doua lingurite de umplutura. Se umezeste aluatul de jur imprejur cu putina apa si se acopera cu un alt cerculet de aluat. Se lipesc cerculetele de aluat de jur imprejur, mai intai manual, iar apoi cu ajutorul unei furculite.

Se toarna ulei suficient in tigaia pentru prajit si cand se infierbanta, se pun langosii. In acest moment se micsoreaza focul, pentru ca langosii sa se patrunda usor si sa se prajeasca bine (nu sa se arda rapid).

Dupa ce langosii se rumenesc frumos pe ambele fete, se scot cu o spatula si se pot servi calzi. Sunt foarte buni, chiar si dupa ce s-au racit.

Nu prajiti tare ceapa si usturoiul, ca sa nu se arda si sa devina amare. Spalati foarte bine spanacul in 4-5 ape, ca sa nu mai ramana praf, sau pamant printre frunze. Umplutura trebuie scazuta foarte bine. Nu trebuie sa fie apoasa. Foaia de aluat trebuie sa fie de 5-6 mm grosime. Pregatiti din timp toti langosii, pentru ca nu dureaza mult prajirea lor si nu este bine sa ardeti uleiul degeaba. Nu puneti langosii la prajit, decat dupa ce uleiul s-a incins. Dupa ce puneti langosii la prajit in tigaie, micsorati imediat focul de la aragaz, ca sa nu se arda. Langosii trebuie prajiti la foc mic si in ulei suficient. In caz contrar, ei se pot arde, iar aluatul poate ramane crud.