Mi se pare ca in Post simtim mai des nevoia de ceva dulce si parca numai fructele nu ne ajung... Nimic nu mi se pare mai usor de preparat, in asemenea situatie, decat niste gogosi, sau minciunele, din care n-am mai facut de foarte multi ani. Chiar daca au fost facute din aluat de post, au iesit foarte bune, aromate si pufoase, iar bucataria s-a umplut de un miros foarte imbietor...

Din ingredientele de mai jos am facut 30 de minciunele, cam 6 bucati/portie si mi-a mai ramas un rest de aluat din care am facut pur si simplu o gogosica...

Se pune faina (amestecata in prealabil cu sarea) in vasul de framantat si se face in mijlocul ei o adancitura in care se pun: drojdia maruntita, zaharul tos, coaja razuita de lamaie si de portocala, zaharul vanilat.

Se toarna treptat apa calda si se framanta mai intai ingredientele din mijlocul vasului, pana ce se dizolva atat zaharul, cat si drojdia. Se incorporeaza toata faina si pentru definitivarea aluatului se adauga si uleiul, putin cate putin.

Cand aluatul este elastic si nelipicios, se da vasul, acoperit cu un servet curat, la caldura, intr-un loc ferit de curentii de aer rece.

Dupa 35-40 de minute, cand aluatul si-a dublat volumul, se rastoarna pe planseta infainata si se mai framanta putin, pentru eliberarea bulelor de aer.

Se intinde o foaie dreptunghiulara cu grosimea de aproximativ 6-7 mm. Se taie in aluat dreptunghiuri de aproximativ 3/12 cm, se face pe verticala o crestatura in mijlocul fiecaruia si se trece prin ea partea superioara (sau inferioara) a dreptunghiului. Se formeaza toate minciunelele si se toarna uleiul in tigaie, la incins. Cand uleiul este fierbinte, se diminueaza flacara de la argaz si se pun minciunelele la prajit. Se rumenesc frumos, pe ambele fete, in ulei suficient si la foc mic, ca sa nu se pripeasca.

Cand sunt rumenite frumos, pe ambele fete, minciunelele se scot cu o paleta pe un platou in care s-a pus inainte hartie absorbanta. Dupa ce se prajesc toate minciunelele, se pun pe un platou si se presara cu zahar pudra amestecat cu un plic de vanilie.

Sunt foarte bune, atat calde, cat si reci. Cine vrea, poate asocia gem, sau dulceata.

Pentru ca aluatul sa creasca frumos si repede, toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, iar drojdia sa fie proaspata. Acest aluat nu trebuie framantat mult, ci doar atat cat sa se incorporeze toate ingredientele si pana ce devine elastic si nelipicios. Dupa framantare, aluatul trebuie pus, acoperit cu un servet curat, la caldura, intr-un loc ferit de curentii de aer rece. Dupa ce si-a dublat volumul, aluatul mai trebuie framantat cu putina faina, pana ce se elimina bulele de aer care l-au umflat. El va creste din nou, pe planseta si la prajit. Nu puneti minciunelele in tigaie, decat dupa ce uleiul s-a incins. Prajiti minciunelele la foc mic si in ulei suficient, ca sa nu se arda si sa ramana crude. Practic, ele trebuie sa fiarba in ulei incins, dar la foc mic, ca sa se patrunda si sa se rumeneasca frumos, nu sa se pripeasca. Pregatiti din timp toate minciunelele, pentru ca prajirea lor nu dureaza mult timp si uleiul nu trebuie sa se arda degeaba. Scoateti minciunelele pe un platou prevazut cu hartie absorbanta, pentru a scapa de uleiul in exces. Pudrati minciunelele, pe ambele fete, cu zahar pudra amestecat cu vanilie, cat sunt inca fierbinti.