Cand am fost prima data in Basarabia, am avut ocazia sa mananc astfel de placinte. Mi s-au parut foarte bune si pentru ca m-a mirat numele lor ( foioase ) am aflat ca se numesc asa pentru ca aluatul arata ca si cum ar fi foietat. In fapt, se fac astfel de placinte si cu ingrediente de dulce, sau cu aluat dospit, iar umplutura poate fi variata.

Am ales sa incerc prima data aceasta reteta, cu aluat de post (dar fara drojdie!) si cu umplutura de cartofi, ceapa verde si marar, adica exact asa cum am mancat acolo, in apropiere de Chisinau, in vara anului 2014...

Oamenii locului le numeau invartite moldovenesti , sau placinte foioase , dar eu le-am denumit placinte basarabene , pentru a evita o confuzie si pentru a identifica precis locul lor de origine, adica Moldova de peste Prut.

Din ingredientele de mai jos am facut 12 placinte, cate doua/portie.

Mai intai se pregateste umplutura. Cartofii se spala si se fierb in coaja . Cand sunt fierti (sau aproape fierti) se strecoara de apa si se lasa la racit, dupa care se curata de coji si se dau prin razatoarea mare.

Se curata ceapa galbena, se spala, se taie marunt si se caleste usor in ulei suficient si la foc mic, dupa care se adauga in tigaie si cartofii dati prin razatoare. Se lasa tigaia cu ceapa si cartofi la foc mic pentru 4-5 minute si se amesteca, pentru ca toti cartofii sa se patrunda uniform.

Intre timp se curata cepele, se spala si se taie rondele, iar mararul se alege, se spala, se zvanta si se taie marunt.

Se adauga ceapa verde si mararul in cartofii perpeliti in tigaie, se omogenizeaza, se condimenteaza compozitia cu sare si piper si se mai lasa la foc mic, inca 3-4 minute.

Odata umplutura preparata, se lasa la racit, pana ce este gata aluatul.

Se face un aluat potrivit de moale, din: faina alba, sare, otet de mere si ulei. Cand aluatul devine nelipicios, se mai framanta cel putin 6-7 minute, cu mainile unse cu ulei (nu cu faina!). Se lasa aluatul, acoperit cu un servet curat, timp de 30 de minute ca sa se odihneasca . Astfel, el va deveni elastic si va putea fi prelucrat mai usor.

Dupa acest interval de timp, se portioneaza aluatul in 12 bucati similare si se mai lasa sa se odihneasca inca 5-7 minute. Fiecare bucatica de aluat se aplatizeaza si se pune pe un platou, dupa care se unge cu ulei (cam o lingurita). Dupa ce se aplatizeaza toate bucatile de aluat si se ung cu ulei din belsug, se acopera si se mai lasa inca 20-25 de minute sa se odihneasca .

Se ia fiecare bucata aplatizata de aluat si se intinde, cu mainile unse cu ulei, dinspre mijloc, spre margini, in asa fel incat foaia sa devina foarte subtire. Foaia se mai poate rupe pe alocuri, dar daca nu sunt multe gauri, se poate continua prepararea placintelor.

Dupa ce foaia este subtiata si bine intinsa, se unge cu ulei si apoi se pun la baza cam doua linguri incarcate cu umplutura, dar la distanta de 1,5-2 cm de margine. Se aduce marginea foii peste umplutura si apoi se ruleaza, cu umplutura inauntru, pana se formeaza un sul, care se rasuceste si se ruleaza, ca pentru a forma un melc (cum se vede in poze).

Se pune placinta formata in tava, pe foaia de copt si se unge cu ulei. Se procedeaza la fel pana ce se epuizeaza aluatul. Se presara chimen peste placintele din tava si se dau la cuptorul preincalzit, la o temperatura medie, pana ce se rumenesc frumos (in medie, cam 30-35 minute).

Placintele acestea sunt foarte bune, atat calde, cat si reci.

Preparati mai intai umplutura, dupa recomandarile din reteta, ca sa aiba timp sa se raceasca, inainte de a fi pusa pe foaie. Framantati cel putin 6-7 minute aluatul si lasati-l sa se odihneasca atat cat trebuie. Aceste precautii vor ajuta aluatul sa devina elastic, sa poata fi intins, fara sa se rupa usor. Basarabenii si orientalii, in general, nu folosesc faina pentru prelucrarea aluatului, ci uleiul. Este exact ceea ce se recomanda si pentru prepararea acestor placinte. Chiar daca foaia de aluat, fiind foarte subtire, se mai rupe pe alocuri, prin rulare, gaurile se acopera si placintele vor fi reusite, pana la urma. Pentru decor puteti presara susan, daca nu va place chimenul, sau puteti lasa placintele simple, nedecorate.