Dupa mesele copioase, gustoase si consistente de sarbatori, dar grele, pentru stomac si ficat, ceea ce-mi doresc mult sa mananc este o mancare cu mamaliguta moale si calda. Daca avem branza buna de burduf in frigider, atunci oua, faina de porumb si unt sigur se gasesc, asa ca acesta este preparatul de refacere. Ceea ce am facut si zilele trecute, dupa sarbatorile de Pasti si tare mult ne-a placut! Si pentru ca mancarea sa fie si sanatoasa, fara prajeli (mai ales acum!) am facut ouale posate, nu ochiuri...

Se pune apa cu sare in ceaun, la fiert si cand incepe sa se incalzeasca, se toarna faina in ploaie amestecandu-se intruna, ca sa nu se formeze cocoloase. In timp ce mamaliguta fierbe, se fac ouale posate (ca sa fie dietetice). Se pune o oala cu 2 litri de apa la fiert, se adauga doua linguri de otet si putina sare. Cand apa fierbe, se face un vartej in ea cu lingura, se sparge oul si se da drumul incet in el. La fel se procedeaza si cu celelalte oua. Se fierb la foc mediu si dupa 3:30-4 minute, se scot ouale posate din apa, cu o paleta.

Cand este gata mamaliguta se pune in farfurie. Se adauga untul feliat si branza de burduf, iar deasupra se pun ouale posate. Se servesc imediat.

Pentru ca mamaliguta sa nu fie cu cocoloase, este bine sa turnati faina in ploaie inainte ca apa sa fiarba si sa amestecati intruna, pana la omogenizarea ingredientelor. Tineti cont de faptul ca faina se va umfla, asa ca nu puneti prea multa, ca sa nu fie mamaliguta prea tare/deasa (in limbajul popular, unii ii spun vartoasa ). Pentru posare, ouale trebuie turnate foarte incet, in apa fierbinte cu sare. Pentru ca galbenusul sa ramana moale, nu tineti ouale la fiert mai mult, decat este recomandat. Mancarea se poate servi si cu oua ochiuri, dar desi este foarte gustoasa si asa, este mai putin dietetica.