Friganelele sunt un fel de mancare simplu de facut, ieftina si gustoasa si care imi aduce aminte de copilarie. Este un fel de mancare nepretentios dar care ne potolea foamea, dupa joaca. Ne facea des atat mama cat si bunica si era o idee buna de utilizare a feliilor de paine ceva mai veche. Friganelele se preteaza la un piure de spanac sau urzici dar si la o supa crema de legume, spanac sau uzici.

Francezii le zic Pain Perdu (paine pierduta) iar englezii, French Toast spaniolii le spun torrija . Se pare ca friganelele sunt un fel de mancare foarte cunoscut.

Pregatim feliile de paine iar daca sunt prea mari, le taiem in 2 sau 3 bucati. Eu am avut 3 felii de paine foarte mari, asa ca le-am taiat in cate 3 bucati si au rezultat 9 felii mai mici.

Spargem ouale intr-o farfurie adanca sau bol si le batem impreuna cu condimentele. Daca painea este mai veche, putem sa o inmuiem in lapte, inainte sa o trecem prin ou. Eu prefer sa inmoi painea numai in ou, chiar daca folosesc mai multe oua! Trecem feliile de paine prin ou si le intoarcem pe ambele fete ca sa se imbibe bine.

Turnam ulei intr-o tigaie si-l incingem. Punem cate 2-3 felii de paine inmuiata in ou si le prajim 1-2 minute pe fiecare parte, la foc potrivit, pana ce se rumenesc si devin aurii. Avem mare grija sa nu le ardem! Le scoatem cu un cleste si le punem intr-un vas tapetat cu prosoape de hartie pentru ca sa absoarba excesul de ulei.

Se pot servi calde sau reci, cu ceapa verde, rosii sau ardei gras. De asemenea friganelele se preteaza la un piure de spanac sau urzici dar si la o supa crema de legume, spanac sau uzici.

Eu am servit friganele cu o supa crema de urzici.

Pofta buna!Se pot servi presarate cu verdeata si branza razuita pe deasupra. Se pot servi atat calde cat si reci. Se pot pune la pachet pentru scoala, serviciu sau in excursii. Se pot servi cu ceapa verde, rosii sau ardei gras. Se preteaza la un piure de spanac sau urzici. Sunt bune si cu o supa crema de legume, spanac sau uzici. Puteti servi friganelele si in varianta dulce, cu zahar si putina scortisoara, cu dulceata sau miere, alaturi de un pahar cu lapte.