Cum apar cartofii noi, ne bucuram sa preparam din ei fel de fel de mancaruri, pentru ca sunt foarte buni, dulci si cu un gust aparte. Am facut astazi si o ciorbita, la care am adaugat varza murata si la urma am dres-o cu smantana. O bunatate...!Din ingredientele de mai jos am facut o oala de 5 litri de ciorba.

Se curata radacinoasele (morcovii, patrunjelul si telina) se spala, se maruntesc si se pun la fiert, cu 3 litri de apa. Cand se ridica spuma deasupra, se culege si se arunca. Se completeaza cu apa, cand este cazul.

Cat timp fierb radacinoasele, se pregatesc celelalte legume. Se curata cepele si usturoiul, se spala, se taie marunt si se calesc usor, in ulei suficient si la foc mic, ca sa nu se arda, ci doar sa se inmoaie.

Se spala rosiile, se taie cubulete si se calesc si ele, cu ceapa si usturoiul. Se lasa tigaia cu legume la foc mic, ca sa mai scada lichidul lasat de rosii.

Se curata cartofii, se spala in cateva ape, se taie cubulete si se adauga in oala, cand radacinoasele sunt pe jumatate fierte.

Se taie fideluta varza murata si se adauga in oala, dupa ce au fiert si cartofii doua-trei clocote.

Se adauga legumele calite si se mai lasa ciorba sa mai fiarba inca un clocot, doua.

Se amesteca bine smantana cu un ou si se subtiaza cu ciorba fierbinte. Cand smantana subtiata ajunge la temperatura ciorbei, se adauga in oala si se micsoreaza focul de la aragaz, ca sa nu fiarba in clocote, ci incet.

Dupa 4-5 minute de fierbere la foc foarte mic, se condimenteaza ciorba cu sare si piper, dupa gust si se ia oala de pe foc. Se presara verdeata tocata, se pune capacul pe oala si ciorba poate fi servita dupa ce s-a odihnit 10-15 minute.

Nu prajiti prea tare ceapa si usturoiul, ca sa nu se arda si sa devina amare. Caliti-le doar putin, pana ce se inmoaie, in ulei suficient si la foc mic. Pentru ca radacinoasele fierb mai greu, vor fi puse primele la fiert. Adaugati cartofii la fiert cand radacinoasele sunt pe jumatate fierte. Nu este nevoie sa desarati varza murata, ca sa nu-si piarda gustul. Veti adauga mai putina sare la sfarsitul prepararii. Subtiati smantana cu ciorba, pana ce ajunge fierbinte, ca cea din oala. Dupa ce adaugati smantana in ciorba, micsorati focul de la aragaz, pentru ca ciorba sa fiarba incet, nu in clocote. Dupa ce ati adaugat smantana subtiata, ciorba mai trebuie sa fiarba, la foc mic, inca 4-5 minute. Presarati verdeata tocata la sfarsit, dupa ce ati luat oala de pe foc. Serviti ciorba dupa ce s-a odihnit 10-15 minute.