Am aceasta reteta de catva timp si desi denumirea ei este de sarlota , evitam mereu acest cuvant, stiind ca sarlota este o crema preparata din: lapte, oua, frisca si gelatina...

Totusi, pentru ca mai exista un sens al cuvantului sarlota , si anume acela de preparat cald, sau rece de patiserie, realizat dintr-o spuma, sau un piure, intr-o forma tapetata de sarlota cu piscoturi , am revenit la denumirea pe care i-a dat-o persoana care mi-a furnizat reteta.

Ca de obicei, am operat cateva modificari in reteta primita si cred ca a fost o idee foarte buna, caci sarlota a iesit mai buna decat prima data, cand am respectat intocmai indicatiile.

Este o sarlota fina, moale si delicioasa, careia merele, calite in unt si stafidele inmuiate in esenta de rom ii dau un gust excelent... In plus, se prepara destul de usor si nici nu este foarte scumpa.

In timpul de preparare nu este inclusa perioada in care sarlota sta la rece, in frigider.

Stafidele se curata de codite si se pun la inmuiat in 4-5 linguri de esenta de rom.

Se prepara piureul de mere. Se spala merele, se curata de coji si de cotoare, se taie cubulete si se calesc timp de 3-4 minute in 100 de grame de unt feliat. Se amesteca des in cratita, pentru ca toate cubuletele de mere sa se caleasca uniform si sa absoarba untul.

Dupa acest interval de timp, se adauga zaharul pudra, vanilia si stafidele inmuiate in rom si se fierb la foc mic, timp de 20-25 de minute, pana ce compozitia se leaga bine si scade zeama lasata de mere. Se ia cratita de pe foc si se lasa sa se racoreasca.

Se prepara siropul din apa si zahar si cand este gata, se lasa la racit si abia dupa aceea se adauga esenta de rom (se poate folosi esenta de rom in care s-au inmuiat stafidele).

Se umezeste forma pentru sarlota si se pune apoi in ea folie alimentara, lasand-o sa depaseasca mult marginile, pentru a fi mai usor de rasturnat pe platou.

Se umezesc rapid piscoturile (timp de 1 secunda) in siropul racit si se tapeteaza cu ele forma de sarlota, de jur imprejur si la baza. Se toarna apoi un strat de piure de mere si altul de piscoturi, iar dupa un alt strat de piure se termina cu ultimul strat de piscoturi, care va constitui baza sarlotei. Se acopera sarlota cu o folie alimentara, si se da la frigider, pana a doua zi.

A doua zi se scoate sarlota din frigider, se rastoarna usor pe platou si se decoreaza dupa preferinta, cel mai bine cu frisca naturala, preparata in casa, din ingredientele scrise in lista.

Se tine la frigider, pana ce se termina.

Piureul de mere trebuie foarte bine scazut, ca sa se lege. Nu adaugati esenta de rom in sirop, decat dupa ce acesta s-a racit. Umeziti cu apa forma de sarlota, pentru ca folia alimentara sa adere perfect. Lasati folia alimentara mult peste marginile formei, ca sa va fie usor sa scoateti sarlota din ea. Umeziti piscoturile doar o secunda in sirop, ca sa nu se inmoaie prea tare. Puteti pune doar un strat de piscoturi la baza si unul la suprafata (asa cum am facut eu) daca forma de sarlota nu este suficient de inalta. Lasati sarlota peste noapte la frigider, ca sa se inchege. Faceti frisca din smantana naturala grasa si rece. Tineti sarlota la frigider, pana ce se termina de mancat.