Salata de ardei copti este o reteta extrem de simpla, delicioasa si care pastreaza savoarea si dulceata naturala a ardeilor. Se poate prepara toata vara, de cand apar ardeii grasi pe piata, pana toamna tarziu. Dar nici in sezonul rece nu e o problema deoarece se gasesc in market si mai mult decat asta, salata de ardei gras se poate conserva si pentru iarna. Este o reteta la indemana oricui, singurul lucru mai migalos fiind coacerea si curatarea ardeilor. Prepararea salatei de ardei copti nu este complicata si cel mai simplu dressing este o vinegreta compusa din otet, sare, piper si putin ulei (de preferinta de masline). Eu m-am gandit insa la un sos de rosii cu usturoi. Va garantez ca are un gust nemaipomenit si care va va face sa repetati aceasta reteta simpla dar si foarte gustoasa! Salata de ardei copti se poate manca doar asa simpla sau ca si garnitura la o friptura.

Pasul 1. Dupa cum spuneam, cel mai migalos lucru este coacerea si curatarea ardeilor motiv pentru care vom incepe cu asta. Spalam ardeii dupa care ii punem la copt, pe toate fetele. Acest lucru puteti sa-l faceti fie pe o plita cu lemne sau electrica, fie pe o tabla pusa pe un ochi de aragaz sau pe un gratar pe carbuni sau electric. Eu m-am folosit de gratarul electri din dotare. Dupa ce s-au copt bine i-am pus intr-un vas cu capac, sa stea cam 5-10 minute, ca sa transpire. Aburul format va face mai usoara operatia de decojire! Curatam ardeii de pielita, le despicam putin varfurile si ii punem la scurs, intr-o strecuratoare.

Observatie:Daca doriti, presarati ardeii copti cu sare si curatarea de pielita va fi mult mai simpla!Pasul 2. Pregatim sosul intr-un bol in care punem sucul de rosii, usturoiul tocat marunt sau pisat, uleiul, otetul si condimentele preferate si le amestecam foarte bine. Sosul este gata!Observatie: In loc de suc de rosii puteti folosi 3-4 rosii proaspete, mai mari, curatate de seminte si coaja si tocate foarte marunt!Pasul 3. Intr-o salatiera sau platou punem ardeii copti, asa intregi si ornam cu sosul preparat anterior si cu verdeata de patrunjel, tocata marunt.

Pofta buna!Salata se poate face si cu ardei kapia. Se poate prepara si in cantitati mai mari dar sa fie consumata in maxim 2-3 zile! La salata de ardei copti puteti folosi si busuioc, daca va place. Salata va fi mai gustoasa daca o lasati sa stea la rece macar o ora inainte de a fi servita. Serviti salata de ardei copti alaturi de o friptura cu cartofi sau de vinete coapte, caramelizate la cuptor. Presarati ardeii copti cu sare si curatarea de pielita va fi mult mai simpla. Daca nu doriti sa lasati ardeii intregi la salata, puteti sa-i despicati in 2-4 bucati si sa indepartati cotorul si semintele. La ornat puteti adauga si menta nu doar patrunjel proaspat, tocate marunt. In loc de sos de rosii si usturoi puteti folosi ca dressing, o vinegreta compusa din otet, sare, piper si ulei de masline. In loc de suc de rosii puteti folosi 3-4 rosii proaspete, curatate de seminte si coaja si tocate foarte marunt!