Detalii Casuta de Turta Dulce (Aluat Moale)
Se preincalzeste cuptorul la temparatura medie. Se unge o tava de 33x23 si se lasa deoparte. Intr-un castron se cerne faina cu sarea, praful de copt, bicarbonatul scortisoara si cuisoarele praf, si se pun deoparte. In alt vas se bate cu mixerul grasimea vegetala cu zaharul pana devine pufos si se curata din cand in cand marginile vasului. Se adauga oul, se amesteca, apoi se adauga melasa si se amesteca din nou (poate aici se poate folosi miere cred, au cam aceasi consistenta dar gustul este putin diferit ). Cu mixerul pornit la viteza mica sa adauga treptat ingredientele uscate alternand cu apa pana ce se formeaza o compozitie moala. Se curata din nou marginile vasului. Se pune amestecul in tava unsa si se coace aprox 45 de minute sau pana cand scobitoarea care o introduci in aluat iese afara curata. Se raceste sau se poate servi asa calda langa o cana cu cacao. Eu cand am facut blatul am folosit o tava in forma de casuta dar pentru cine nu are asa ceva pun aici decupat din hartie, modul incare se asambleaza casuta din blat moale. Decorarea se face dupa imaginatia fiecaruia. Acoperisul se lipaste de corpul casei cu o crema de zahar care se face amestecand zaharul praf cu citiva stropi de apa sau zeama de lamaie. Deci blatul dupa ce este copt si racit se taie in doua parti, una mai mare si una ceva mai mica - Partea mare va fi corpul casei iar partea cea mica va fi acopeisul. De pe lateralul corpului casei se mai taie o fasie (care daca vreti se poate folosi ca si gardulet) iar din partea de blat mai mica se taie colturile (doar doua ca sa ii dam forma unui triunghi). Din colturi daca se mai taie odata in jumatate vor rezulta patru triunghiuri mici care daca se decoreazacu zahar colorat verde pot fi folositi ca si braduleti pe langa casuta. Va atasez trei poze demonstrative (modul de decupare a casutei) facut pe hartie. Nu am poze de la tort ca nu am avut timp sa ma joc putin cu aparatul. Imi pare rau, am doar poza finala. Dupa ce s-a facut zaharul pentru ornat se pune in pungulite mici de plastic si se taie coltul sa se formeze o gaura foarte mica pe unde sa poata sa se scurga acest icing. Inainte de a pune in punguta zaharul se poate colora cu culori alimentare, verde pentru brazi, sau rosu si galben pentru beculete la bradulet sa la geamuri etc. Fiecare culoare se pune in punga diferita. Se poate folosi cu succes (in lipsa pungii de plastic pungi facute din hartie - cornete, le maispune cred)Se preincalzeste cuptorul la temparatura medie. Se unge o tava de 33x23 si se lasa deoparte. Intr-un castron se cerne faina cu sarea, praful de copt, bicarbonatul scortisoara si cuisoarele praf, si se pun deoparte. In alt vas se bate cu mixerul grasimea vegetala cu zaharul pana devine pufos si se curata din cand in cand marginile vasului. Se adauga oul, se amesteca, apoi se adauga melasa si se amesteca din nou (poate aici se poate folosi miere cred, au cam aceasi consistenta dar gustul este putin diferit ). Cu mixerul pornit la viteza mica sa adauga treptat ingredientele uscate alternand cu apa pana ce se formeaza o compozitie moala. Se curata din nou marginile vasului. Se pune amestecul in tava unsa si se coace aprox 45 de minute sau pana cand scobitoarea care o introduci in aluat iese afara curata. Se raceste sau se poate servi asa calda langa o cana cu cacao. Eu cand am facut blatul am folosit o tava in forma de casuta dar pentru cine nu are asa ceva pun aici decupat din hartie, modul incare se asambleaza casuta din blat moale. Decorarea se face dupa imaginatia fiecaruia. Acoperisul se lipaste de corpul casei cu o crema de zahar care se face amestecand zaharul praf cu citiva stropi de apa sau zeama de lamaie. Deci blatul dupa ce este copt si racit se taie in doua parti, una mai mare si una ceva mai mica - Partea mare va fi corpul casei iar partea cea mica va fi acopeisul. De pe lateralul corpului casei se mai taie o fasie (care daca vreti se poate folosi ca si gardulet) iar din partea de blat mai mica se taie colturile (doar doua ca sa ii dam forma unui triunghi). Din colturi daca se mai taie odata in jumatate vor rezulta patru triunghiuri mici care daca se decoreazacu zahar colorat verde pot fi folositi ca si braduleti pe langa casuta. Va atasez trei poze demonstrative (modul de decupare a casutei) facut pe hartie. Nu am poze de la tort ca nu am avut timp sa ma joc putin cu aparatul. Imi pare rau, am doar poza finala. Dupa ce s-a facut zaharul pentru ornat se pune in pungulite mici de plastic si se taie coltul sa se formeze o gaura foarte mica pe unde sa poata sa se scurga acest icing. Inainte de a pune in punguta zaharul se poate colora cu culori alimentare, verde pentru brazi, sau rosu si galben pentru beculete la bradulet sa la geamuri etc. Fiecare culoare se pune in punga diferita. Se poate folosi cu succes (in lipsa pungii de plastic pungi facute din hartie - cornete, le maispune cred)