Reteta de preparare a papanasilor. Papanasii sunt niste gogosi cu branza care pot fi serviti alaturi de smanatana si diferite tipuri de branza.

Intr-un castron se pune branza, sarea, zaharul vanilat si scortisoara. Se adauga si o lingurita de praf de copt, dupa care se marunteste totul cu furculita si se omogenizeaza, apoi se adauga cele doua oua. Se omogenizeaza compozitia cu ouale si branza, apoi se adauga faina si se incepe sa se inglobeze cu o lingura, apoi se ia la framantat.

Aluatul se imparte in 5 bucati marisoare, pentru papanasi, si 5 bucati mai mici pentru mot. Bucatile mici se modeleaza in forma de bila, cele mari se rotunjesc, se turtesc si cu ajutorul degetelor se formeaza la mijloc o gaura care se largeste usor, permitand papanasilor se se faca bine in interior in timpul prajirii. Intr-o cratita mai groasa si adanca se pune ulei din abundenta si se pune pe foc la incins si se prajesc papanasi si moturile pe ambele parti.

Papanasii aromati se servasc calzi cu smantana si visine facute dulceata din camara Bunatati din Natura.