Reteta de preparare a papanasilorPapanasi fieti, tavaliti prin pesmet, desi sunt dietetici, sunt la fel de buni ca cei prajiti. Si merg la fel de bine cu dulceata si smantana.

Se amesteca branza mascarpone cu ouale, se incorporeaza grisul si faina, se adauga coaja de la lamaie pentru aroma. Se omogenizeaza bine. Aluatul obtinut trebuie sa fie mai mult tare decat moale. Se ia cu lingura din compozitie si se tavaleste prin faina, apoi se formeaza bilute care se pun la fiert in apa cu un praf de sare. In prealabil apa se pune la fiert intr-ocratita cu gura larga, ca sa aiba loc bilutele sa pluteasca. Cand apa clocoteste, se scufunda bilutele in apa si dupa ce s-au ridicat la suprafata se mai lasa sa fiarba inca 10 min. Se scot din apa cu paleta si se tavalesc calde prin pesmet amestecat cu zahar.

Papanasii fierti se aseaza cate 5 pe farfurii intinse. Pentru o mai buna alunecare, se poate face o crema din pesmet cu zahar si cu o lingura-doua de smanatana si se punea deasupra fiecarui papanas ca o caciula. Sunt deosebit de gustosi. O delicatesa! Pofta buna!