Tortul de mousse duo este o reteta de tort delicat si fin, delicios, ce va disparea intr-o clipita. Reteta de mousse de ciocolata din acest tort este aerata si fina.

Decorul acestei retete de tort mi-a ramas bine intiparit in minte de cand l-am vazut prima data pe retete. Bineinteles nu pot sa respect o reteta, trebuie sa-i dau acea nota personala, asa ca reteta originala am adaptat-o dupa bunul plac. Blatul de biscuiti se prepara foarte usor. Trebuie sa macinati biscuitii marunt, sa ii amestecati cu untul topit, framantati bine cu mainile, dupa care il intindeti uniform intr-o tava de tort cu fund detasabil (23cm). Optional, daca doriti ceva crocant puteti adauga nuci sau alune macinate printre biscuiti. Odata pregatit blatul il dam la frigider pana preparam primul mousse. Mousse de ciocolata neagra: Pentru inceput vreau sa va spun ca am incercat mai multe retete de mousse, cu gelatina sau fara, cu oua sau fara, dar aceasta reteta o recomand, pentru ca are o textura aerata si fina dar este in acelasi timp solid. Intr-o craticioara pe baie de aburi punem ciocolata rupta bucatele, untul taiat cubulete si cafeaua. Amestecam periodic pana s-au topit toate ingredientele, apoi dam la o parte amestecul de ciocolata. Intr-un alt vas punem galbenusurile impreuna cu 85g zahar, romul si apa. Punem si acest vas pe baia de aburi si cu un tel (sau un mixer vertical de calitate :D) batem bine amestecul pe abur, pana zaharul e complet topit. Mixerul meu este foarte slab calitativ, am facut aceasta operatiune manual si a durat fix 10 minute. Chiar daca simtiti ca mana incepe sa va doara si zaharul se mai simte inca, dar putin, nu renuntati, mixati pana e topit de tot, va garantez ca merita! Luam vasul cu crema de galbenusuri de pe baia de aburi si il punem intr-un vas cu apa rece ca gheata. Continuam sa amestecam cu telul pana cand compozitia s-a racit. Verificarea se face cu termometrul natural - degetul, daca este la temperatura camerei inseamna ca e gata. Turnati crema de ciocolata de la primul pas peste crema de oua de la pasul 2 si omogenizati, amestecand usor cu telul. Adaugati si un varf de sare, va scoate in evidenta celelalte arome. Crema de ciocolata topita se face prima si se lasa la racorit deoarece in acest pas daca o turnam fierbinte peste crema de galbenusuri vom obtine o omleta de ciocolata. Punem crema obtinuta intr-un bol incapator, pentru ca la pasul final vom avea nevoie de spatiu pentru amestecare. Albusurile le batem spuma cu restul de zahar pana cand sunt ferme si nu curg de pe tel sau daca intoarcem castronul invers. Acum urmeaza cel mai important pas, cel care va da textura aerata: punem 1/3 din spuma de albusuri peste crema ca sa omogenizam compozitia. Amestecam usor cu telul de jos in sus, ca la pandispan. Adaugam cealalta treime de spuma de albusuri, amestecam usor si apoi ultima parte. Rabdarea este o virtute, si in cazul mousse-ului rabdarea va duce la acea textura minunata. Daca va grabiti cand amestecati albusurile mousse-ul se va lasa si va fi greoi, nimic deosebit. Impartiti cu ajutorul unei fasii de carton in cazul meu tortul in doua. Turnati mousse-ul de ciocolata neagra pe prima jumatate, dupa care bagati la frigider. Pregatiti mousse-ul de ciocolata alba la fel ca si cel de mai sus, turnati in cealalta jumatate ramasa libera, dar in acest moment, inainte sa-l turnati, sa nu uitati sa scoateti cartonul din tava. Dati tortul din nou la frigider pentru cel putin 4 ore. Apoi decorati cu biscuiti maruntiti si ciocolata sub forma fructelor de mare. La fiecare inghititura veti simti vacanta :). PS: Mixerul de mana vertical de la Philips mi-ar fi de mare ajutor. Cu siguranta voi mai pregati mousse-uri si alte creme sau paste, si avand o ustensila de calitate cu siguranta voi reduce din timpul de preparare, dar si rezultatul va fi mai fin.

Tortul duo cu mousse de ciocolata se serveste rece.