Vinetele,ardeii se coc,se curata si se lasa la scurs. Rosiile se oparesc, se decojesc si dupa preferinta se toaca marunt sau se vor toca la blender.

Ceapa se curata,se spala si se toaca marunt.

Uleiul se pune la incins,se adauga ceapa si se lasa sa fiarba.

Urmeaza rosiile tocate marunt sau sucul de rosii si se mai lasa la fiert,dupa care se adauga ardeiul tocat si se lasa sa fiarba in continuare.

Spre sfarsit se adauga vinetele si se condimenteaza dupa gust(foi de dafin sare, piper, cimbru, tarhon, busuioc, ienibahar - ce aveti prin casa).

Zacusca se fierbe la foc mic,amestecandu-se mai des pentru a evita lipirea pana cand uleiul se ridica deasupra si se obtine consistenta dorita.

Eu pastrez zacusca in doua variante :1) In cutiute din plastic la congelator.

Se pastreaza foarte bine .2)Puteti fierbe borcanele la bain marie 2 ore,iar daca doriti le mai puteti introduce la cuptor pentru a prinde o crusta deasupra(pentru a fi protejata compozitia impotriva mucegaiului).

Se capseaza sau se leaga bine borcanele pentru iarna.

Anul acesta am ales sa pastrez la congelator doar zacusca cu ciuperci,iar pe cealalta in borcanele... Dumneavoastra alegeti metoda de pastrare!!!!