Puneti intr-un bol galbenusurile, romul, sarea, 50 ml lapte, coaja de lamaie (facultativ) si bateti bine cu lingura sau telul pentru omogenizare, apoi adaugati faina si amestecati energic si foarte bine sa nu se faca cocoloase. Subtiati cu restul de lapte, turnati cate putin la inceput, amestecati bine de fiecare data, pana cand se omogenizeaza compozitia, apoi puneti mai mult lapte odata. Laptele se poate inlocui in totalitate sau pe jumatate cu sifon. Separat, bateti albusurile spuma tare si apoi amestecati doar putin (cel mai bine cu polonicul) cu compozitia cu lapte. Amestecul obtinut va fi spumos si mai gros, dar romul il va mentine spumos pana la sfarsit, iar clatitele vor fi foarte fragede, chiar si mai multe zile. In cazul in care nu doriti sa puneti albusurile spuma, ci numai galbenusuri sau oua intregi, diluati compozitia numai cu 250 ml lapte sau sifon. Daca pe parcurs se va ingrosa aluatul de clatite, puteti sa-l diluati cu putin lapte sau sifon. In compozitie puteti sa puneti 2-3 galbenusuri (fara albusuri, care intaresc clatitele, daca nu sunt batute spuma). Nu puneti zahar in compozitie deoarece se caramelizeaza repede si clatitele se vor lipi de tigaie. Coaceti clatitele in tigaie obisnuita, dar cel mai bine in cea de teflon. Puneti la indemana, intr-o canita, 2-4 linguri de ulei, in care tineti si o pensula (dar nu pe soba). Infierbantati tigaia goala (asezata pe ochiul de aragaz un disc subtire, pus peste flacara, sub tigaie), 3-4 minute, la foc mijlociu. Ridicati apoi tigaia, ungeti-o repede cu putin ulei, pe toata suprafata interioara, cu ajutorul pensulei si o reasezati cateva secunde pe foc. Luati cu polonicul din compozitie, circa 50 ml (pentru o tigaie mijlocie) si turnati in tigaia ridicata de pe foc, acoperind in strat subtire fundul tigaii, prin miscari de rotire circulare, inclinand-o, ca sa se repartizeze si sa curga comozitia pe toata suprafata ei. Luati apoi, inca putin din compozitie si completati eventualele goluri. Asezati tigaia pe foc pana ce compozitia se incheaga bine si se rumeneste pe margini. Treceti apoi cu un cutit cu varful lat pe sub clatita, de jur-imprejur (la tigaia de teflon folositi o lopatica de lemn sau silicon), desprinzand-o de tigaie, pana la mijloc. Daca s-a rumenit partea de dedesupt, introduceti lama cutitului (sau lopatica de lemn), sub clatita, chiar la mijlocul ei si printr-o miscare rapida, intoarceti-o pe partea cealalta. Lasati in continuare tigaia pe foc pana cand si aceasta fata se va rumeni. Daca se prinde de tigaie, treceti cu pensula pe marginea tigaii, pe langa clatita, ca sa se scurga putin ulei sub ea, unde este necesar sa se dezlipeasca. Pentru prima clatita pe care o coaceti, ungeti tigaia bine pe toata suprafata, ca sa se unga toate asperitatile si clatita sa nu se lipesca. Pastrati clatitele coapte acoperite, intr-o cratita, potrivita ca marime, asezata deasupra unui alt vas in care este apa fierbinte (bain-marie) Puteti umple clatitele pe masura ce se coc. Este bine sa folositi aceasta tigaie numai pentru coptul clatitelor, nu si pentru alte preparate. Clatitele ramase de pe o zi pe alta se pot reancalzi, tot la bain-marie, cu 20 minute inainte de servire. SUCCES si POFTA BUNA!Puneti intr-un bol galbenusurile, romul, sarea, 50 ml lapte, coaja de lamaie (facultativ) si bateti bine cu lingura sau telul pentru omogenizare, apoi adaugati faina si amestecati energic si foarte bine sa nu se faca cocoloase. Subtiati cu restul de lapte, turnati cate putin la inceput, amestecati bine de fiecare data, pana cand se omogenizeaza compozitia, apoi puneti mai mult lapte odata. Laptele se poate inlocui in totalitate sau pe jumatate cu sifon. Separat, bateti albusurile spuma tare si apoi amestecati doar putin (cel mai bine cu polonicul) cu compozitia cu lapte. Amestecul obtinut va fi spumos si mai gros, dar romul il va mentine spumos pana la sfarsit, iar clatitele vor fi foarte fragede, chiar si mai multe zile. In cazul in care nu doriti sa puneti albusurile spuma, ci numai galbenusuri sau oua intregi, diluati compozitia numai cu 250 ml lapte sau sifon. Daca pe parcurs se va ingrosa aluatul de clatite, puteti sa-l diluati cu putin lapte sau sifon. In compozitie puteti sa puneti 2-3 galbenusuri (fara albusuri, care intaresc clatitele, daca nu sunt batute spuma). Nu puneti zahar in compozitie deoarece se caramelizeaza repede si clatitele se vor lipi de tigaie. Coaceti clatitele in tigaie obisnuita, dar cel mai bine in cea de teflon. Puneti la indemana, intr-o canita, 2-4 linguri de ulei, in care tineti si o pensula (dar nu pe soba). Infierbantati tigaia goala (asezata pe ochiul de aragaz un disc subtire, pus peste flacara, sub tigaie), 3-4 minute, la foc mijlociu. Ridicati apoi tigaia, ungeti-o repede cu putin ulei, pe toata suprafata interioara, cu ajutorul pensulei si o reasezati cateva secunde pe foc. Luati cu polonicul din compozitie, circa 50 ml (pentru o tigaie mijlocie) si turnati in tigaia ridicata de pe foc, acoperind in strat subtire fundul tigaii, prin miscari de rotire circulare, inclinand-o, ca sa se repartizeze si sa curga comozitia pe toata suprafata ei. Luati apoi, inca putin din compozitie si completati eventualele goluri. Asezati tigaia pe foc pana ce compozitia se incheaga bine si se rumeneste pe margini. Treceti apoi cu un cutit cu varful lat pe sub clatita, de jur-imprejur (la tigaia de teflon folositi o lopatica de lemn sau silicon), desprinzand-o de tigaie, pana la mijloc. Daca s-a rumenit partea de dedesupt, introduceti lama cutitului (sau lopatica de lemn), sub clatita, chiar la mijlocul ei si printr-o miscare rapida, intoarceti-o pe partea cealalta. Lasati in continuare tigaia pe foc pana cand si aceasta fata se va rumeni. Daca se prinde de tigaie, treceti cu pensula pe marginea tigaii, pe langa clatita, ca sa se scurga putin ulei sub ea, unde este necesar sa se dezlipeasca. Pentru prima clatita pe care o coaceti, ungeti tigaia bine pe toata suprafata, ca sa se unga toate asperitatile si clatita sa nu se lipesca. Pastrati clatitele coapte acoperite, intr-o cratita, potrivita ca marime, asezata deasupra unui alt vas in care este apa fierbinte (bain-marie) Puteti umple clatitele pe masura ce se coc. Este bine sa folositi aceasta tigaie numai pentru coptul clatitelor, nu si pentru alte preparate. Clatitele ramase de pe o zi pe alta se pot reancalzi, tot la bain-marie, cu 20 minute inainte de servire. SUCCES si POFTA BUNA!