Taiati jambonul bucati (dupa ce ati indepartat soriciul) si tocati-l, apoi amestecati cu carnea tocata. Puneti la calit intr-o tigaie antiaderenta in ulei ceapa tocata marunt, condimentati cu piper, boia, cimbru, verdeata tocata, 2-3 linguri de ketchup, iar dupa cateva minute adaugati orezul spalat si scurs. Amestecati cu o lingura de lemn si lasati pe foc pana se umfla putin orezul si scade de tot zeama.

Rasturnati totul peste carnea tocata, adaugati restul de ketchup, piper, omogenizati umplutura si infasurati sarmalutele. (vezi video)Asezati pe fundul unui vas de tuci un strat de varza tocata, soriciul de la jambon, apoi sarmalele radial, iar intre ele puneti bucati de rosii si carnati taiati fasii in lungime. Repetati operatia pentru fiecare strat de sarmale, pana le terminati. Vor fi 2-3 straturi. In mijloc si deasupra puneti varza tocata, felii de rosii si carnati, verdeata. Turnati bulionul, apa pana le acopera putin, presarati cu cimbru si adaugati 5-6 foi de dafin. Dati vasul la cuptorul preincalzit la foc mic, pentru o ora, avand grija sa completati cu cate un pahar cu apa cand scade zeama, pentru ca orezul se umfla, absoarbe brusc mult lichid si nu mai au in ce sa fiarba sarmalele.

Gustati putin din zeama in care fierb sarmalele si adaugati, daca trebuie, sare sau sare de lamaie dizolvata in apa sau zeama de varza. Dupa ce s-a umflat bine orezul si nu mai scade zeama, acoperiti vasul cu un capac si mai lasati la foc mic inca 30 minute, luati capacul si mai lasati 20 minute sa se rumeneasca frumos.

Puneti sarmalutele pe un platou, varza tocata, bucati de carnati, de jambon si sorici, felii de rosii, decorati cu verdeata si putin ketchup. Se pot servi si cu smantana, mamaliguta, etc.

Asezati pe farfurii cate 2-3 sarmale, carza tocata, bucati de carnati si sorici si decorati cu felii de rosii, ketchup si frunze de marar si patrunjel, putina zeama in care au fiert.

Jambonul afumat le va da un gust special si foarte rafinat care va va incanta, mai ales de sarbatori.

Pofta buna si sarbatori fericite.