Detalii Scrumbie la Gratar pe Pat de Legume
Curatim si evisceram scrumbiile, saram si picuram ceva zeama de lamaie, le lasam la imprietenit. Coacem 2-3 ardei si-i lasam si pe ei la socializare cu sarea Curatim morcovul, ceapa, facem mujdeiul cel cremos de Delta. Incingem gratarul, trecem peste el cu o ciozvarta de ceapa si asezam pestii (deschidem toate geamurile si hotele disponibile, ne incuiem in bucatarie) Se poate evita acest dezastru, daca invelim scrumbiile in folie de aluminiu sau hartie de copt, dar micul-mare dezavantaj este acela ca toata grasimea ramane in interiorul protector si pestele se coace, nu se gratareste. Pe masura ce ei se parpalesc pe gratar, lasa grasime; grasime pe care o scurgem intr-o cana la indemana (eu nu arunc aceata grasime la chiuveta, asa cum am vazut ca unii o fac - prefer sa scurg grasimea des, inainte de-a se arde si s-o folosesc la scordolea) Scoatem pestii gratariti pe un platou, despicam de-a lungul sirei spinarii, cu un cutitas ascutit si iute la manie, scoatem sira, capul si oasele apartinatoare, dintr-o singura despicatura. Nu e greu desi pare ca ar fi; daca veti face asta vreodata veti vedea ca din prima incercare veti reusi: ies asa de cuminte toate oasele ca nici nu stiti de ce... Ii acoperim si-i lasam sa se aseze, timp in care sotam legumele ce ne convin. Eu am ales morcovi, ceapa, ardei copti si cartofi noi. Taiem subtirel morcovii, ceapa si ardeii copti, ii sotam doar pana sunt al dente, stingem cu un pahar de vin sec si punem 4-5 boabe de enibahar. Cand sunt gata, stropiti un pic de otet deasupra. Cine e prieten cu dafinul poate pune o frunza, asa de gust, dar nu mai mult. Pofta buna... incercam si eu sa fac lobby unui peste de care se teme multa lume!Curatim si evisceram scrumbiile, saram si picuram ceva zeama de lamaie, le lasam la imprietenit. Coacem 2-3 ardei si-i lasam si pe ei la socializare cu sarea Curatim morcovul, ceapa, facem mujdeiul cel cremos de Delta. Incingem gratarul, trecem peste el cu o ciozvarta de ceapa si asezam pestii (deschidem toate geamurile si hotele disponibile, ne incuiem in bucatarie) Se poate evita acest dezastru, daca invelim scrumbiile in folie de aluminiu sau hartie de copt, dar micul-mare dezavantaj este acela ca toata grasimea ramane in interiorul protector si pestele se coace, nu se gratareste. Pe masura ce ei se parpalesc pe gratar, lasa grasime; grasime pe care o scurgem intr-o cana la indemana (eu nu arunc aceata grasime la chiuveta, asa cum am vazut ca unii o fac - prefer sa scurg grasimea des, inainte de-a se arde si s-o folosesc la scordolea) Scoatem pestii gratariti pe un platou, despicam de-a lungul sirei spinarii, cu un cutitas ascutit si iute la manie, scoatem sira, capul si oasele apartinatoare, dintr-o singura despicatura. Nu e greu desi pare ca ar fi; daca veti face asta vreodata veti vedea ca din prima incercare veti reusi: ies asa de cuminte toate oasele ca nici nu stiti de ce... Ii acoperim si-i lasam sa se aseze, timp in care sotam legumele ce ne convin. Eu am ales morcovi, ceapa, ardei copti si cartofi noi. Taiem subtirel morcovii, ceapa si ardeii copti, ii sotam doar pana sunt al dente, stingem cu un pahar de vin sec si punem 4-5 boabe de enibahar. Cand sunt gata, stropiti un pic de otet deasupra. Cine e prieten cu dafinul poate pune o frunza, asa de gust, dar nu mai mult. Pofta buna... incercam si eu sa fac lobby unui peste de care se teme multa lume! De cand ma bantuie salata tiganeasca de peste a Lilianei, probabil ca am dezvoltat aptitudini paranormale: cateva scrumbii de Dunare venira la mine insotite de pescarul putiincios, care dorea o gura de aer de la munte. M-am uitat lung la ele, s-au uitat si ele la mine si am cazut de comun acord: GRATARIM :)) Chiar daca as fi facut reteta Lilianei (pe care-o s-o fac NEGRESIT) cu macroi, privirea mea hulpava nu ar fi fost multumita: pestele trebuie vazut; as fi lasat macroii la vedere, sa-i mananc intai cu ochii. Dar, scrumbia este pestele din categoria: Cine se teme de scrumbie? Am aflat ca multi se tem de el fiind un peste gras si foarte PESTE. Eu o gatesc precum urmeaza, si, scap de grasimea in exces (nu de miros, dar eu ador pestele...)