Detalii Brânză de vaci de casă(Topfen)
Lasi 2 l de lapte la prins, adica nefiert il pui la cald sa se strice, sa se acreasca.
Fierbi alti 2 l si ii torni peste cel prins si amesteci usor.
Se va aduna branza pe care o iei cu o paleta si o pui intr-o strecuratoare peste care ai pus tifon(sau alta panza rara).
Sita o pui deasupra unui vas care sa colecteze zerul. Lasi sa se scurga si vei obtine o branza pe care o poti consuma ca atare sau poti pregati diverse preparate.
Pe la noi, zerul se acreste cu lapte covasat, se pune in paturi si se lasa pana a doua zi . Astfel devine acrisor si facem ciorba de salata cu el. Suntem invatati cu zer de oaie, dar la criza merge si de vaci. In satul de unde vin, langa Blaj, vara e bataie sa procuri zer pe care il punem in sticle de plastic in pivnita si iarna il folosim la ciorbe.
Branza din fotografie e din seara asta, pana maine se mai scurge.