Pune la fiert cartofii in coaja, nu inainte de a-i spala bine. i pentru ca ramane destul timp cat fierb cartofii, poti curata in liniste restul de legume: morcovii si ceapa de coaja, ardeiul de cotor si seminte, iar la ceapa verde sa ii scurtezi putin varfurile la frunze si firele de la radacina, dupa care, arunca peste ele un jet de apa rece. Ia dovleceii si taie felii pe lung de 2cm grosime, dupa care ii pui la fript pe o tigaie grill fara nici un pic de ulei (sa stii ca are un parfum imbietor, si daca esti pofticios, este bine sa pui mai multe felii pe grill!). Cat timp se frig dovleceii, rade morcovul pe razatoarea cu ochiuri mari, taie marunt ceapa uscata si le pune intr-o tigaie cu putin ulei sa se inmoaie (nu rumenit!!).

Sa nu uiti sa condimentezi: putina sare, cimbru, tarhon si busuioc, dupa care amesteca bine ca sa se cunoasca si sa se iubeasca toate acestea. Lasa-le sa se contopeasca cam cinci minute, dupa care arunca peste ele ardeiul taiat fasii subtiri si ceapa verde taiata rondele.

Dar nu trebuie sa chinui prea mult pe foc acest amestec! Lasa-l doar 5 minute, dupa care da-l deoparte si lasa sa se raceasca.

Daca au fiert cartofii si s-au racit atata cat iti permite sa-i cureti de coaja, atunci nu mai pierde timpul ca se face tarziu! Curata cu atentie cartofii de coaja sa nu ramana ramasite de coaja (sunt comestibile, dar nu sunt estetice!).

Unge cu ulei o tava pentru cuptor si tapeteaza cu gris. Taie cartofii in felii destul de groase si aseaza-le in tava. Rade casul afumat (daca nu ai, vezi ce tip de branza poti rade _dar nu te sfatuiesc sa folosesti telemea sau alte asemenea branzeturi, ci mai degraba cascaval!) si imprastie-l peste cartofi.

Niciodata nu rad branza ca strat ultim: se arde si devine crocanta.

Pune sare grunjoasa peste stratul de cartofi_ dar nu uita: pui doar sare pentru stratul de cartofi!Aseaza peste ei feliile de dovlecei peste care rasfiri putina sare si frunze de marar si patrunjel taiate marunt. i un ultim strat, aseaza amestecul din tigaie ce astepta cuminte si cu mirosuri imbietoare! Intinde cu o spatula din lemn, dar sa fii atent sa fie imprastiate uniform toate ingredientele.

Dupa ce ai facut aceasta operatiune, pregateste sosul cu care trebuie sa innobilezi truda ta de pana acum!Pune intr-un castron ouale si smantana (iaurt pentru cei sensibili de ficat sau fiere) si bate-le cu telul atat cat sa se omogenizeze!Rastoarna sosul in tava si coloreaza cu putina verdeata.

Sfat: pentru varianta vegan pentru sos se poate folosi: 1 cana 200 ml lapte de soia + 2 linguri sos de soia amestecate cu 1 lingura de faina, 1 lingura ulei si 3-4 catei de usturoi zdrobiti. Nu folosi branza vegetariana, este sintetica, deci balast! Mai bine deloc!Incinge cuptorul la 170 C (mediu pe gaze) si coace cam 50-55 minute, pana ce capata o culoare rumena la suprafata si este coapta la interior.

Desi, la prima vedere, pare destul de complicat, sa stii ca nu este chiar asa! Ca sa-ti scurtezi timpul la bucatarie, poti sa fierbi cartofii de cu seara, iar a doua zi merge totul mai repede, dar de curatat de coaja sa-i cureti a doua zi!Este o mancare care, poate fi servita calda cu ceva muraturi pe langa ea, sau rece, chiar la cina