Punem nautul intr-o sita si il spalam cu apa rece, apoi decojim boabele.

Intr-o tigaie antiaderenta prajim cele 50 g de susan, dar fara sa se arda si sa-si schimbe culoarea, apoi il lasam sa se raceasca.

Punem in recipientul blenderului susanul prajit, sarea si 2 linguri de ulei de masline si mixam. Vom obtine o pasta asemanatoare pastei tahini care se gaseste in comert.

In bolul in care facem preparatul, punem nautul curatat, apoi il zdrobim pana devine pasta, continuand sa mixam si cand incepem sa adaugam pasta de susan (tahini), zeama de lamaie si laptele (acesta din urma adaugat in mai multe reprize), uleiul de masline si condimentele indicate. Trebuie sa rezulte un amestec constistent, usor moale dar fara sa curga.

La final, mai putem adauga 2 lingurite de susan crud si amestecam totul cu o lingura, apoi punem piureul rezultat intr-un vas curat unde il putem orna dupa dorinta.

Se poate servi simplu, fiind tartinabil, alaturi de masline, rondele de ceapa, ardei, etc.,sau ca aperitiv in farfurie, cu oua ochiuri deasupra.