Tocam carnea impreuna cu patrunjelul, ceapa si painea nestoarsa de apa, la care adaugam sare si piper dupa gust. Amestecam bine compozitia pana devine o pasta omogena. Curatam cartofii si-i taiem rondele apoi ii prajim in ulei, iar ceapa dupa ce am curatat-o o taiem solzi de peste. Folosim o tava mai mare, in care punem uleiul de masline, ceapa, cartofii prajiti, apoi punem carnea tocata, care am intins-o in prealabil pe o folie cat dimensiunile tavii, punand-o peste stratul de cartofi.(urmariti si pozele)Stratul de carne nu trebuie sa fie prea gros ca dupa fierbere carnea se mai strange. Turnam zeama de carne pana acopera total carnea si deasupra ornam cu cateva felii de rosii.

Cantitatea de apa trebuie sa fie suficienta, ca atunci cand scoatem tava de la cuptor sa mai ramana zeama suficienta ca sa o amestecam cu sosul de tahini. Dupa ce am pus zeama, verificam daca e suficient de sarat si punem tava in cuptorul preincalzit timp de 30 min. In timpul asta pregatim sosul de tahini.

Amestecam, tahini cu iaurt, zeama de lamaie si sare dupa gust. Dupa ce a fiert bine carnea scoatem tava din cuptor si turnam din zeama ramasa(fierbinte) peste sosul de tahini, amestecam bine sosul si-l turnam peste stratul de carne si scuturam putin tava ca sa se omogenizese sosul si zeama ramasa in tava, apoi mai dam la cuptor cca 5 minute, doar pentru a fierbe cateva clocote ca sa capete gust de tahini intreaga compozitie. Nu trebuie trecut mult de fierbere pentru ca se va taia sosul si va avea un aspect de branzit (coraslit, taiat).

Se serveste fierbinte, fie cu paine fie cu garnitura de orez, alaturi de muraturi.

Eu am facut orez bob cu bob cu fidea, care a iesit foarte bun.

Am sa scriu si modul de preparare al orezului pentru cei care gatesc mai putin orez.

Mod de preparare a garniturei de orez bob cu bob:Orezul se spala in 2-3 ape, apoi se pune la muiat timp de 15 min. Dupa ce s-a muiat orezul se strecoara de apa.

La unele mancaruri ce necesita garnitura de orez inainte de a cali putin orezul prajesc intai cateva linguri de fidea marunta, care da un aspect frumos la orez si desigur un gust aparte si dupa aceea pun peste fidea la calit orezul scurs bine de apa, apoi adaug, vegeta, sarea si cardamom si mai lasam 1 minut invartindu-se cu o lingura de lemn apoi se va pune apa clocotita lasandu-se la fiert la foc mic. Daca aveti la dispozitie puteti pune sub cratita o tablita ca sa nu fie flacara prea mare. Cu cat focul este mai mic cu atat orezul va iesi perfect..! Orezul se gateste destul de repede in maxim 15-20 min.

Cantitatea de apa necesara pentru orezul bob cu bob, pe care-l folosesc eu:-la fiecare pahar de orez muiat eu pun un pahar de apa fiarta; daca orezul a fost pus la inmuiat o perioada mai mare de timp va trebui sa micsorati cantitatea de apa.

Nu invartiti in orez decat la inceput cand se pune apa si a inceput sa fiarba orezul, dupa aceea il lasati pana se gateste singur.

Este o mancare gustoasa si aromata de la sosul de tahini.

Va doresc Pofta buna!Specific: Iordania