Reteta mea: Se toaca ceapa fin si se pun in cratita sau tigaia cu fundul gros cu putin ulei si la foc mic sa se inabuse, cind e moale si sticloasa o scoatem din cratita si o tinem intr-o farfurioara separat. In cratita punem pulpele de pui (sau un pui taiat bucati) si daca e nevoie mai adaugam putin ulei. Cind puiul sa rumenit pe toate partile adaugam ceapa, usturoiul strivit, cuburile de sunculita (pancetta afumata, merge si bacon care desi este partea de pe spinarea porcului este la fel de buna), ciupercile curatate si taiate, rosiile si o ramurica de rozmarin verde si citeva frunze de salvie legate impreuna ca un buchetel cu un fir de sfoara pentru bucatarie. Sosul trebuie sa acopere carnea, si deci daca mai este nevoie adaugati putina apa. Lasati la foc mare pina incepe sa fiarba si in aces moment dati focul la minm si lasati sa fiarba mocnit, fara sa clocoteasca, cu capac, timp de 1 ora. Sosul scade in acest timp si daca nu a scazut prea mult ultimele minute lasati sa fiarba la foc mai mare si fara capac.

Reteta mea: Se toaca ceapa fin si se pun in cratita sau tigaia cu fundul gros cu putin ulei si la foc mic sa se inabuse, cind e moale si sticloasa o scoatem din cratita si o tinem intr-o farfurioara separat. In cratita punem pulpele de pui (sau un pui taiat bucati) si daca e nevoie mai adaugam putin ulei. Cind puiul sa rumenit pe toate partile adaugam ceapa, usturoiul strivit, cuburile de sunculita (pancetta afumata, merge si bacon care desi este partea de pe spinarea porcului este la fel de buna), ciupercile curatate si taiate, rosiile si o ramurica de rozmarin verde si citeva frunze de salvie legate impreuna ca un buchetel cu un fir de sfoara pentru bucatarie. Sosul trebuie sa acopere carnea, si deci daca mai este nevoie adaugati putina apa. Lasati la foc mare pina incepe sa fiarba si in aces moment dati focul la minm si lasati sa fiarba mocnit, fara sa clocoteasca, cu capac, timp de 1 ora. Sosul scade in acest timp si daca nu a scazut prea mult ultimele minute lasati sa fiarba la foc mai mare si fara capac. Nota: Nu tocati rozmarinul si nu il presarati in sos caci va da gust amarui ... Daca nu aveti decit rozmarin uscat atunci il puteti pune intr-un patrat din tifon pe care il legati ca o punguta cu fir de bumnac si il lasati in sos pina la sfirsit cind il veti recupera si il veti arunca.. sau puteti pune rozmarinul si salvia intr-o bila din inoz cum sunt cele folositie pentru a pune ceaiul si pe care o veti lasa in sos pina la sfirsit. Nota: eu am pus alaturi o mamamliguta fierbinte, moale, facut cu 2 pahare de apa si unul de lapte si un pahar de malai fin +sare Originea retetei Una dintre zecile sau poate sutele de retete al acestui fel de mincare: Pollo alla cacciatora. Iecare regiune italiana dar cred ca as putea spune fara sa gresesc ca fiecare familie are reteta proprie. Puiul vinatoresc este o reteta nascuta in Romagna sau in Toscana (parerile sunt impartite). Artusi zice ca este o reteta romagnola nascuta din nevoia de a pune pe masa destul de rapid un fel de mincare bogat atunci cind existau musafiri in trecere: un preot sau chiar administratorul mosiei. Denumirea de vinatoresc in aceasta zona pare ca se trage de la ceapa si usturoiul din reteta, ingrediente folosite si de vinatori atunci cind pregateau vinatul. In Toscana era chiar o reteta facuta raoid pentru nobilii care se aflau in trecere pe la cite un han in drumul spre sau la intoarcere de la vinatoare. Cert este ca puiul vinatoresc italian are urmatoarele ingrediente principale: pui, rosii, ceapa si usturoi ... pe linga care fiecare gospodina sau hangita a adaugat cite ceva. In retetele toscane nu lipseste rozmarinul si salvia de exemplu care in cele romagnole nu exista. Altii adauga ciuperci, masline, fileuri de ansoa, carne de pe burta porcului (pancetta), mazare ...