Combini drojdia si doua linguri de apa calda in vasul mixerului, apoi asezi deoparte pana face bule. (fermenteaza). Adaugi laptele, smantana, galbenuul de ou si circa 5 linguri de faina, dupa care bati cu mixerul, la viteza medie pana se combina toate. Apoi, treptat adaugi restul de faina, curatand marginile vasului cand este nevoie. Maresti putin viteza de lucru a mixerului si adaugi oul intreg, zaharul, sarea si vanilia si bati pentru 3-4 minute, pana devine cremos. Adaugi la urma untul, tot cate o lingura odata si bati pana se incorporeaza (abia dupa aia adaugi urmatoarea lingura de unt). Aluatul obtinut va fi foarte umed si lipicios. Se ia un vas, se unge cu ulei/unt, transferi aluatul in el, acoperi si lasi la dospit intr-un loc mai cald si ferit de curenti, aproximativ o ora jumate. Apoi apesi aluatul in jos, acoperi din nou si pui la frigider peste noapte sau cel putin 3 ore, pana se raceste si se intareste aluatul. Pe o hartie de copt prafuita generos cu faina pui aluatul si ii dai forma dreptunghiulara. Trebuie sa lucrezi cu faina ca sa nu se lipeasca de degete sau de sucitoare. Intinzi aluatul 12 cm x 27 cm, indepartezi faina si apoi muti cu hartie cu tot pe o tava de copt, acoperi si pui iar la frigider pentru aproximativ o ora, sau pana se raceste bine aluatul. Intre timp pregatim umplutura. Migdalele le punem in apa clocotita pentru 1-2 minute, apoi le cufundam in apa rece si indepartam pielita de pe ele. Se pun in food processor/blender impreuna cu zaharul si se macina pana devine o pasta fina. Se adauga untul, romul, vanilie, scortisoara, coaja de lamaie si esenta de migdale si se continua ametecul in food processor/blender, pana se formeaza o pasta moale. Se acopera cu film alimentar si se da la rece. Se face crusta. Se amesteca zaharul cu faina intre ele apoi se pune untul si cu ajutorul degetelor, sau a doua furculite, frecam pana obtinem faramituri fine. Lasam deoparte la rece. Se ia tava de cozonac, se unge. Se scoate tava cu aluatul intins, se unge cu crema de migdale, avand grija sa lasam o margie de 1 cm pe fiecare latura a aluatului. Se presara ciocolata fin pisata, apoi se incepe rularea aluatului, pe marginea lunga a aluatului. Se face cu atentie, sa fie mai strans ruloul, altfel se formeaza goluri in babka. In timp ce rulam, avem pregatit langa noi o pensula si pe masura ce se ruleaza aluatul, cu pensula, indepartam faina care este in exces. Inchidem bine capetele aluatului si apoi sucim sulul obtinut, indoim in doua parti egale, dupa care, le sucim (impletim) inca odata, intre ele si se pun in tava unsa. Acoperi si lasi la crescut in loc mai caldut. Preancalzesti cuptorul la tempertura medie (350 f sau 180C). Ungi babka cu ou batut si presari crusta deasupra, pui la cuptor si coci pana devina auriu si daca apesi pe el, isi revina la forma initiala. (aproximativ o ora paa la o ora si 10 minute) Cand scoti babka din cuptor, cu ajutorul unui cutit, dezlipesti de marginile tavi si lasi acolo sa se raceasca pentru o ora, apoi scoti si pui pe tava de servire. Se consuma langa cafea esspresso cu frisca multa si boabe de cafea trase in ciocloata.

Combini drojdia si doua linguri de apa calda in vasul mixerului, apoi asezi deoparte pana face bule. (fermenteaza). Adaugi laptele, smantana, galbenuul de ou si circa 5 linguri de faina, dupa care bati cu mixerul, la viteza medie pana se combina toate. Apoi, treptat adaugi restul de faina, curatand marginile vasului cand este nevoie. Maresti putin viteza de lucru a mixerului si adaugi oul intreg, zaharul, sarea si vanilia si bati pentru 3-4 minute, pana devine cremos. Adaugi la urma untul, tot cate o lingura odata si bati pana se incorporeaza (abia dupa aia adaugi urmatoarea lingura de unt). Aluatul obtinut va fi foarte umed si lipicios. Se ia un vas, se unge cu ulei/unt, transferi aluatul in el, acoperi si lasi la dospit intr-un loc mai cald si ferit de curenti, aproximativ o ora jumate. Apoi apesi aluatul in jos, acoperi din nou si pui la frigider peste noapte sau cel putin 3 ore, pana se raceste si se intareste aluatul. Pe o hartie de copt prafuita generos cu faina pui aluatul si ii dai forma dreptunghiulara. Trebuie sa lucrezi cu faina ca sa nu se lipeasca de degete sau de sucitoare. Intinzi aluatul 12 cm x 27 cm, indepartezi faina si apoi muti cu hartie cu tot pe o tava de copt, acoperi si pui iar la frigider pentru aproximativ o ora, sau pana se raceste bine aluatul. Intre timp pregatim umplutura. Migdalele le punem in apa clocotita pentru 1-2 minute, apoi le cufundam in apa rece si indepartam pielita de pe ele. Se pun in food processor/blender impreuna cu zaharul si se macina pana devine o pasta fina. Se adauga untul, romul, vanilie, scortisoara, coaja de lamaie si esenta de migdale si se continua ametecul in food processor/blender, pana se formeaza o pasta moale. Se acopera cu film alimentar si se da la rece. Se face crusta. Se amesteca zaharul cu faina intre ele apoi se pune untul si cu ajutorul degetelor, sau a doua furculite, frecam pana obtinem faramituri fine. Lasam deoparte la rece. Se ia tava de cozonac, se unge. Se scoate tava cu aluatul intins, se unge cu crema de migdale, avand grija sa lasam o margie de 1 cm pe fiecare latura a aluatului. Se presara ciocolata fin pisata, apoi se incepe rularea aluatului, pe marginea lunga a aluatului. Se face cu atentie, sa fie mai strans ruloul, altfel se formeaza goluri in babka. In timp ce rulam, avem pregatit langa noi o pensula si pe masura ce se ruleaza aluatul, cu pensula, indepartam faina care este in exces. Inchidem bine capetele aluatului si apoi sucim sulul obtinut, indoim in doua parti egale, dupa care, le sucim (impletim) inca odata, intre ele si se pun in tava unsa. Acoperi si lasi la crescut in loc mai caldut. Preancalzesti cuptorul la tempertura medie (350 f sau 180C). Ungi babka cu ou batut si presari crusta deasupra, pui la cuptor si coci pana devina auriu si daca apesi pe el, isi revina la forma initiala. (aproximativ o ora paa la o ora si 10 minute) Cand scoti babka din cuptor, cu ajutorul unui cutit, dezlipesti de marginile tavi si lasi acolo sa se raceasca pentru o ora, apoi scoti si pui pe tava de servire. Se consuma langa cafea esspresso cu frisca multa si boabe de cafea trase in ciocloata.