Frunzele tinere de vita se spala dupa ce le-au fost indepartate coditele.

Se pun cca.2 l de apa la fiert cu o lingura de sare. Cand clocoteste, se da la o parte de pe foc si se scufunda frunzele de vita de vie. Se lasa cca. 5 minute acoperite de apa fiarta, apoi se intorc cu o spatula sau spumiera si se mai lasa inca 5 min., dupa care se scot intr-o strecuratoare si se trec rapid pe sub un jet de apa rece (pentru a-si pastra culoare verde prazuliu).

Se lasa 30 de minute sa se scurga bine de apa,apoi se fac buchetele de cate 20-25 frunze, asezate una peste alta, in mijloc se asaza cate o crenguta de marar uscat,apoi se ruleaza strans (daca mai este nevoie, se preseaza usor in mana ruloul de frunze pentru a scapa de surplusul de apa. Se asaza cate 2-3 rulouri de astfel de frunze oparite (in functie de cate sarmalute preparam de obicei), in pungi mici de plastic pe care le etichetam si la dam la congelator.

Avantajul acestui mod de conservare este acela ca frunzele isi pastreaza gustul si culoare, se folosesc imediat ce s-au dezghetat (se pot dezgheta rapid in apa rece) si nu mai necesita desararea.