Detalii Mucenici Moldovenesti
- In cuva masinii pentru paine, se pun ingredientele in ordinea urmatoare: laptele caldut, ala calduta, untul topit in prealabil in cuptorul cu microunde, oul, sarea, zaharul, faina proaspat cernuta, drojdia. Se selecteaza programul pentru framantarea si dospirea aluatului (durata aproximativ 1 ora si 25 de minute). - Se pune aluatul obtinut pe suprafata de lucru, infainata in prealabil. Se imparte aluatul in parti egale de aproximativ 55 - 60 de grame, de forma unor sfere. Fiecare dintre acestea se ruleaza intre palme si suprafata de lucru, pana la obtinerea unui rulou cu lungimea de aproximativ 50 de cm, uniform modelat. Ruloul obtinut se indoaie in doua. Se fixeaza cu degetul mijlocul acestuia si se impletesc cele doua parti. Se unesc apoi cele doua capete, astfel incat impletitura obtinuta sa formeze un cerc. Aluatul pregatit se rasuceste astfel incat sa dobandeasca forma cifrei opt. Se aseaza pe rand mucenicii modelati intr-o tava mare, tapetata cu hartie pentru copt, la distanta unii de altii. Bucatile de aluat ce urmaza a fi folosite se acopera cu un prosop pentru bucatarie. Mucenicii modelati, asezati in tava, se acopera la randul lor cu un prosop pentru bucatarie si se lasa sa creasca in tava, timp de o ora, la loc caldut. - Se pun intr-un vas 300 ml apa, 150 g zahar tos, 1 pliculet cu zahar vanilat, o sticluta cu esenta de rom. Se lasa sa fiarba pana la obtinerea unui sirop. Acesta din urma se lasa sa se raceasca la temperatura camerei. Cand siropul este usor caldut se adauga coaja rasa a unei lamai. - Se incalzeste cuptorul moderat. - Se amesteca 50 ml lapte si un galbenus de ou intr-un vas. Se ung mucenicii inteinte de a fi pusi in cuptor, cu ajutorul unei pensule pentru patiserie. - Se coc mucenicii la foc mederat, pe nivelul intermediar al cuptorului, timp de aproximativ 20 de minute, pana devin rumeni, aurii. - Se pensuleaza mucenicii copti cu siropul de zahar, folosind pensula pentru patiserie. - Mucenicii insiropati se pensuleaza cu miere. Se adauga la suprafata miez de nuca macinat.- In cuva masinii pentru paine, se pun ingredientele in ordinea urmatoare: laptele caldut, ala calduta, untul topit in prealabil in cuptorul cu microunde, oul, sarea, zaharul, faina proaspat cernuta, drojdia. Se selecteaza programul pentru framantarea si dospirea aluatului (durata aproximativ 1 ora si 25 de minute). - Se pune aluatul obtinut pe suprafata de lucru, infainata in prealabil. Se imparte aluatul in parti egale de aproximativ 55 - 60 de grame, de forma unor sfere. Fiecare dintre acestea se ruleaza intre palme si suprafata de lucru, pana la obtinerea unui rulou cu lungimea de aproximativ 50 de cm, uniform modelat. Ruloul obtinut se indoaie in doua. Se fixeaza cu degetul mijlocul acestuia si se impletesc cele doua parti. Se unesc apoi cele doua capete, astfel incat impletitura obtinuta sa formeze un cerc. Aluatul pregatit se rasuceste astfel incat sa dobandeasca forma cifrei opt. Se aseaza pe rand mucenicii modelati intr-o tava mare, tapetata cu hartie pentru copt, la distanta unii de altii. Bucatile de aluat ce urmaza a fi folosite se acopera cu un prosop pentru bucatarie. Mucenicii modelati, asezati in tava, se acopera la randul lor cu un prosop pentru bucatarie si se lasa sa creasca in tava, timp de o ora, la loc caldut. - Se pun intr-un vas 300 ml apa, 150 g zahar tos, 1 pliculet cu zahar vanilat, o sticluta cu esenta de rom. Se lasa sa fiarba pana la obtinerea unui sirop. Acesta din urma se lasa sa se raceasca la temperatura camerei. Cand siropul este usor caldut se adauga coaja rasa a unei lamai. - Se incalzeste cuptorul moderat. - Se amesteca 50 ml lapte si un galbenus de ou intr-un vas. Se ung mucenicii inteinte de a fi pusi in cuptor, cu ajutorul unei pensule pentru patiserie. - Se coc mucenicii la foc mederat, pe nivelul intermediar al cuptorului, timp de aproximativ 20 de minute, pana devin rumeni, aurii. - Se pensuleaza mucenicii copti cu siropul de zahar, folosind pensula pentru patiserie. - Mucenicii insiropati se pensuleaza cu miere. Se adauga la suprafata miez de nuca macinat. Reteta acestor mucenici am gasit-o la Gourmandine, careia ii multumesc. Aluatul se poate pregati manual sau in masina de paine (eu am ales aceasta ultima varianta deoarece am inceput pregatirea mucenicilor foarte tarziu, seara). Din ingredientele mentionate am obtinut 16 mucenici.