Detalii Prajitura `Bugata` (placinta cu gris)
Se pun pe foc apa si jumatate din zahar si se lasa sa dea in fiert, se adauga apoi coaja de lamaie si portocala. Imediat ce incepe sa fiarba se toarna in ploaie grisul si amidonul (amestecate). Se amesteca continuu sa nu se faca cocoloase. Trebuie sa obtinem o crema de gris. Se adauga apoi restul de zahar, margarina (jumatate de pachet), se amesteca sa se omogenizeze dupa care se adauga si stafidele. Se lasa la racorit. Acuma, daca folositi, se poate adauga esenta de rom. Se ia o tava, se stropeste putin cu ulei si se trece la pregatirea blatului. Se pune prima foaie de fillo, se stropeste cu putin ulei (margarina) se pune deasupra a doua foaie, se repeta operatia de stropire. Se procedeaza la fel pana punem in tava 8 foi dupa care asezam crema de gris racorita si acoperim cu alte 8 foi pe care le punem tot una dupa alta si stropite cu ulei intre. Se taie prajitura in patrate, se pune a doua cantitate de margarina printre linile formate din taiere si se da la cuptor, la foc potrivit. Dupa ce s-a rumenit se scoate din cuptor, se pudreaza cu zahar praf si scortisoara. Se serveste calduta sau rece .... este la fel de buna. Se mai poate proceda in felul urmator: Varianta 1: Se amesteca zaharul cu scortisoara si apoi, fiecare bucata de placinta se taie transversal si se pudreaza cu amestecul de zahar/scortisoara, se lipesc la loc bucatile si se aseaza pe platou, caldura cremei va topi zaharul si va da o savoare aparte placintei Varianta 2: Dupa ce se scoate din cuptor placinta si se raceste se insiropeaza cu un sirop preparat din 1 ceasca apa, 1/2 ceasca zahar, 1/2 ceasca miere, 2 lingurite de scortisoara, fierte timp de 5 minute ... (siropul trebuie sa fie rece si el) Masura folosita de mine aici, este cana de 200 ml pe care nu am umplut-o pana sus (se vede in poze).
Se pun pe foc apa si jumatate din zahar si se lasa sa dea in fiert, se adauga apoi coaja de lamaie si portocala. Imediat ce incepe sa fiarba se toarna in ploaie grisul si amidonul (amestecate). Se amesteca continuu sa nu se faca cocoloase. Trebuie sa obtinem o crema de gris. Se adauga apoi restul de zahar, margarina (jumatate de pachet), se amesteca sa se omogenizeze dupa care se adauga si stafidele. Se lasa la racorit. Acuma, daca folositi, se poate adauga esenta de rom. Se ia o tava, se stropeste putin cu ulei si se trece la pregatirea blatului. Se pune prima foaie de fillo, se stropeste cu putin ulei (margarina) se pune deasupra a doua foaie, se repeta operatia de stropire. Se procedeaza la fel pana punem in tava 8 foi dupa care asezam crema de gris racorita si acoperim cu alte 8 foi pe care le punem tot una dupa alta si stropite cu ulei intre. Se taie prajitura in patrate, se pune a doua cantitate de margarina printre linile formate din taiere si se da la cuptor, la foc potrivit. Dupa ce s-a rumenit se scoate din cuptor, se pudreaza cu zahar praf si scortisoara. Se serveste calduta sau rece .... este la fel de buna. Se mai poate proceda in felul urmator: Varianta 1: Se amesteca zaharul cu scortisoara si apoi, fiecare bucata de placinta se taie transversal si se pudreaza cu amestecul de zahar/scortisoara, se lipesc la loc bucatile si se aseaza pe platou, caldura cremei va topi zaharul si va da o savoare aparte placintei Varianta 2: Dupa ce se scoate din cuptor placinta si se raceste se insiropeaza cu un sirop preparat din 1 ceasca apa, 1/2 ceasca zahar, 1/2 ceasca miere, 2 lingurite de scortisoara, fierte timp de 5 minute ... (siropul trebuie sa fie rece si el) Masura folosita de mine aici, este cana de 200 ml pe care nu am umplut-o pana sus (se vede in poze).