Fierbeti cartofii in coaja, curatati-i si zdrobiti-i cu o furculita sau treceti-i prin masina de tocat carne. Amestecati cu ouale, cascavalul ras, verdeata si 2 linguri ulei. Condimentati cu sare si piper, dupa gust. Formati perisoare cu mainile umezite si asezati-le unele langa altele intr-un vas termorezistent, uns cu ulei. Dati la cuptorul incins, la foc potrivit, pana sunt usor rumenite. Separat, caliti putin faina intr-o lingura de ulei incins, stingeti cu bulionul diluat cu 1 cana apa. Adaugati zaharul si lasati sa fiarba, la foc potrivit, amestecand din cand in cand, pana se ingroasa putin. Turnati fierbinte peste perisoarele de cartofi din tava, presarati uniform cascavalul ras si lasati in continuare la cuptor inca 5- 10 min, sa se gratineze. Intre timp, frecati usturoiul cu sare pana devine o pasta cremoasa. Adaugati treptat si cate putin ulei, continuand sa frecati energic amestecul, de fiecare data, pana ce uleiul este incorporat. Puneti zeama de lamaie, optional. Inglobati smantana sau iaurtul, rosia, verdeata si omogenizati bine. Serviti perisoarele de cartofi cu sos, cat sunt calde, presarate cu putina verdeata tocata marunt, alaturi de mujdei.

Fierbeti cartofii in coaja, curatati-i si zdrobiti-i cu o furculita sau treceti-i prin masina de tocat carne. Amestecati cu ouale, cascavalul ras, verdeata si 2 linguri ulei. Condimentati cu sare si piper, dupa gust. Formati perisoare cu mainile umezite si asezati-le unele langa altele intr-un vas termorezistent, uns cu ulei. Dati la cuptorul incins, la foc potrivit, pana sunt usor rumenite. Separat, caliti putin faina intr-o lingura de ulei incins, stingeti cu bulionul diluat cu 1 cana apa. Adaugati zaharul si lasati sa fiarba, la foc potrivit, amestecand din cand in cand, pana se ingroasa putin. Turnati fierbinte peste perisoarele de cartofi din tava, presarati uniform cascavalul ras si lasati in continuare la cuptor inca 5- 10 min, sa se gratineze. Intre timp, frecati usturoiul cu sare pana devine o pasta cremoasa. Adaugati treptat si cate putin ulei, continuand sa frecati energic amestecul, de fiecare data, pana ce uleiul este incorporat. Puneti zeama de lamaie, optional. Inglobati smantana sau iaurtul, rosia, verdeata si omogenizati bine. Serviti perisoarele de cartofi cu sos, cat sunt calde, presarate cu putina verdeata tocata marunt, alaturi de mujdei.