Taiati dovleceii curatati si fara seminte in cubulete potrivite ca marime, tinand cont de faptul ca scad aproape la jumatate. Puneti-i intr-un vas in care pregatiti dulceata impreuna cu zaharul si lasati deoparte 5- 6 ore sau de seara pana dimineata ca dovleceii sa-si lase zeama. Amestecati ocazional pentru ca zaharul sa se topeasca macar partial. Pasati portocala fara coaja in blender; adaugati in vasul cu dovlecel si zahar sau turnati numai sucul de la portocala apoi, fierbeti la foc mediu intre 30- 45 min, amestecand mereu (eu am optat pentru varianta sucului de portocala pentru a avea un sirop limpede). Dupa 30 min faceti proba ca la orice dulceata pentru a vedea cat este de legat siropul. Cu 5 min inainte de a fi gata, adaugati coaja de lamaie, optional si dupa preferinta. Turnati fierbinte in borcane sterilizate, capsati si lasati borcanele rasturnate pe capac, intre paturi, pana se racesc complet. Etichetati si dati la camara.

Taiati dovleceii curatati si fara seminte in cubulete potrivite ca marime, tinand cont de faptul ca scad aproape la jumatate. Puneti-i intr-un vas in care pregatiti dulceata impreuna cu zaharul si lasati deoparte 5- 6 ore sau de seara pana dimineata ca dovleceii sa-si lase zeama. Amestecati ocazional pentru ca zaharul sa se topeasca macar partial. Pasati portocala fara coaja in blender; adaugati in vasul cu dovlecel si zahar sau turnati numai sucul de la portocala apoi, fierbeti la foc mediu intre 30- 45 min, amestecand mereu (eu am optat pentru varianta sucului de portocala pentru a avea un sirop limpede). Dupa 30 min faceti proba ca la orice dulceata pentru a vedea cat este de legat siropul. Cu 5 min inainte de a fi gata, adaugati coaja de lamaie, optional si dupa preferinta. Turnati fierbinte in borcane sterilizate, capsati si lasati borcanele rasturnate pe capac, intre paturi, pana se racesc complet. Etichetati si dati la camara. Este surprinzatoare, rafinata, delicioasa! Aduce la gust cu dulceata de ananas.