Pentru amestecul de condimente: - Pentru pregatirea amestecului de condimente va este necesar un cantar electronic (care permite cantarirea ingredientelor la zecimi de gram). - Se macina ingredientele care nu sunt in prealabil macinate si se cantaresc ingredientele cu exactitate. - Se amesteca ingredientele mentionate anterior, obtinandu-se astfel un mix de condimente pentru turta dulce. Pentru aluatul de turta dulce: - Pentru prepararea aluatului va este util un mixer cu putere mare si un bol cu o capacitate de min. Patru litri (eu am folosit un stand mixer cu putere de 500 w la o treapta intermediara 3 - 4 si un bol cu o capacitate de 5 litri). - Se pregatesc toate ingredientele necesare (ingredientele solide si ingredientele lichide). - Se pun in bolul mixerului urmatoarele ingrediente: faina, zaharul pudra, bicarbonatul de sodiu, amestecul de condimente pentru turta dulce, cacao si cafea instant. Acestea reprezinta ingredientele solide. Inainte de a adauga urmatorul ingredient se amesteca usor cu autorul unei spatule. - Mierea de albine se pune intr-un vas si se incalzeste in cuptorul cu microunde timp de 1 minut la 800 w. Se adauga amestecului de ingrediente mierea astfel pregatita. - Se adauga margarina taiata bucatele (aflata la temperatura camerei). - Se adauga cele cinci oua (eu am pastrat ouale timp de 10 - 15 minute la temperatura camerei inainte de folosire). - Se mixeaza toate ingredientele pana se formeaza o compozitie omogena, densa insa usor de modelat. - Aluatul se inveleste in trei - patru bucati de folie alimentara si se pastreaza la frigider timp de cinci zile. - Dupa cele cinci zile, se scoate aluatul de la frigider, se indeparteaza folia alimentara, se lasa aproximativ 10 minute la temperatura camerei si apoi se portioneaza: eu am taiat o bucata de aluat pe care am folosit-o la pregatirea calendarului in sine - partea de baza, iar din restul aluatului am decupat figurinele necesare calendarului si am avut suficient aluat pentru figurine individuale. Cantitatea de aluat va permite sa realizati un calendar de Advent mare, in functie de preferinte (dimensiunile lui sunt limitate doar de cele ale tavii pe care urmeaza sa o folositi pentru coacere). - Se unge cu putin ulei dosul unei tavi mari (tava care are dimensiunea cuptorului) apoi se sterge suprafata cu un servetel absorbant pentru bucatarie (aluatul nu trebuie sa se imbibe cu ulei deoarece isi va modifica textura si respectiv aspectul dupa coacere). - Partea de aluat din care urmeaza a se modela calendarul se intinde cu ajutorul sucitorului pe dosul tavii pregatite in prealabil, astfel incat grosimea aluatului sa fie de 3 - 4 mm. Se taie apoi aluatul in functie de dimensiunile dorite (puteti folosi in acest scop taietorul pentru pizza). Partea de aluat ramasa se pastreaza invelita in folie alimentara pana in momentul in care este folosita. - Se coace aluatul la temperatura de 180 grade c timp de aproximativ 15 minute. - Se bate un ou intr-un bol mic si se amesteca cu putina apa (eu am trecut in prealabil oul printr-o sita deasa de doua ori). Cu acest amestec se pensuleaza turta dulce proaspat scoasa din cuptor (astfel dobandeste un luciu aparte, deosebit de frumos). - Aluatul copt se desprinde cu usurinta de tava dupa ce s-a racit putin (va poate fi de ajutor o rascheta pentru aluat). Aluatul se lasa sa se raceasca complet pe un gratar. - Se intinde o alta parte de aluat in mod similar, pe dosul tavii curatate si pregatite in acelasi mod. - Se decupeaza 24 de forme mici (dimensiunea lor se alege astfel incat ele sa poata fi aranjate dupa preferinte pe viitorul calendar). - Formele de aluat decupate se coc la 180 grade c timp de aproximativ 13 minute apoi se pensuleaza cu amestecul de ou si apa. Se lasa apoi sa se raceasca pe un gratar. - Turta dulce coapta se pastreaza timp de doua zile in pungi din hartie (nu se folosec pungile din plastic) la loc uscat, ferit de umezeala. - Dupa cele doua zile se aranjeaza (orientativ) bucatile de turta dulce decupate pe calendar (ele vor fi fixate ulterior cu glazura). Pentru glazura cu care se decoreaza turta dulce: - Pentru pregatirea glazurii cu care urmeaza sa decorati turta dulce va este util un mixer de mana si un bol de mixare de marime medie. - Zaharul pudra se cerne de doua - trei ori printr-o sita deasa. - Se pune albusul de ou in bol si se mixeaza (initial la viteza mica de mixare) pana devine spuma. - Se adauga treptat zaharul pudra apoi amidonul si zeama de lamaie. Se mixeaza compozitia in continuare pana se formeaza un amestec omogen, cremos iar zaharul este complet topit (eu am mixat amestecul timp de aproximativ 15 minute). Decorarea calendarului: - Glazura se pune in pos (la contactul cu aerul se usuca foarte repede) si se decoreaza fiecare bucatica de turta dulce in parte, dupa preferinte. Pe fiecare bucata de turta dulce se scrie (folosind posul - aveti nevoie de o deschidere de aproximativ 2 mm) cu glazura pregatita, cifra corespunzatoare zilei respective. - Bucatile de turta dulce decorate si bomboanele pentru decor se fixeaza cu glazura din zahar pregatita anterior. Se decoreaza calendarul cu bombonele colorate dupa preferinte. - Se realizeaza de asemenea un chenar al calendarului din glazura pregatita, cu ajutorul posului.

Pentru amestecul de condimente: - Pentru pregatirea amestecului de condimente va este necesar un cantar electronic (care permite cantarirea ingredientelor la zecimi de gram). - Se macina ingredientele care nu sunt in prealabil macinate si se cantaresc ingredientele cu exactitate. - Se amesteca ingredientele mentionate anterior, obtinandu-se astfel un mix de condimente pentru turta dulce. Pentru aluatul de turta dulce: - Pentru prepararea aluatului va este util un mixer cu putere mare si un bol cu o capacitate de min. Patru litri (eu am folosit un stand mixer cu putere de 500 w la o treapta intermediara 3 - 4 si un bol cu o capacitate de 5 litri). - Se pregatesc toate ingredientele necesare (ingredientele solide si ingredientele lichide). - Se pun in bolul mixerului urmatoarele ingrediente: faina, zaharul pudra, bicarbonatul de sodiu, amestecul de condimente pentru turta dulce, cacao si cafea instant. Acestea reprezinta ingredientele solide. Inainte de a adauga urmatorul ingredient se amesteca usor cu autorul unei spatule. - Mierea de albine se pune intr-un vas si se incalzeste in cuptorul cu microunde timp de 1 minut la 800 w. Se adauga amestecului de ingrediente mierea astfel pregatita. - Se adauga margarina taiata bucatele (aflata la temperatura camerei). - Se adauga cele cinci oua (eu am pastrat ouale timp de 10 - 15 minute la temperatura camerei inainte de folosire). - Se mixeaza toate ingredientele pana se formeaza o compozitie omogena, densa insa usor de modelat. - Aluatul se inveleste in trei - patru bucati de folie alimentara si se pastreaza la frigider timp de cinci zile. - Dupa cele cinci zile, se scoate aluatul de la frigider, se indeparteaza folia alimentara, se lasa aproximativ 10 minute la temperatura camerei si apoi se portioneaza: eu am taiat o bucata de aluat pe care am folosit-o la pregatirea calendarului in sine - partea de baza, iar din restul aluatului am decupat figurinele necesare calendarului si am avut suficient aluat pentru figurine individuale. Cantitatea de aluat va permite sa realizati un calendar de Advent mare, in functie de preferinte (dimensiunile lui sunt limitate doar de cele ale tavii pe care urmeaza sa o folositi pentru coacere). - Se unge cu putin ulei dosul unei tavi mari (tava care are dimensiunea cuptorului) apoi se sterge suprafata cu un servetel absorbant pentru bucatarie (aluatul nu trebuie sa se imbibe cu ulei deoarece isi va modifica textura si respectiv aspectul dupa coacere). - Partea de aluat din care urmeaza a se modela calendarul se intinde cu ajutorul sucitorului pe dosul tavii pregatite in prealabil, astfel incat grosimea aluatului sa fie de 3 - 4 mm. Se taie apoi aluatul in functie de dimensiunile dorite (puteti folosi in acest scop taietorul pentru pizza). Partea de aluat ramasa se pastreaza invelita in folie alimentara pana in momentul in care este folosita. - Se coace aluatul la temperatura de 180 grade c timp de aproximativ 15 minute. - Se bate un ou intr-un bol mic si se amesteca cu putina apa (eu am trecut in prealabil oul printr-o sita deasa de doua ori). Cu acest amestec se pensuleaza turta dulce proaspat scoasa din cuptor (astfel dobandeste un luciu aparte, deosebit de frumos). - Aluatul copt se desprinde cu usurinta de tava dupa ce s-a racit putin (va poate fi de ajutor o rascheta pentru aluat). Aluatul se lasa sa se raceasca complet pe un gratar. - Se intinde o alta parte de aluat in mod similar, pe dosul tavii curatate si pregatite in acelasi mod. - Se decupeaza 24 de forme mici (dimensiunea lor se alege astfel incat ele sa poata fi aranjate dupa preferinte pe viitorul calendar). - Formele de aluat decupate se coc la 180 grade c timp de aproximativ 13 minute apoi se pensuleaza cu amestecul de ou si apa. Se lasa apoi sa se raceasca pe un gratar. - Turta dulce coapta se pastreaza timp de doua zile in pungi din hartie (nu se folosec pungile din plastic) la loc uscat, ferit de umezeala. - Dupa cele doua zile se aranjeaza (orientativ) bucatile de turta dulce decupate pe calendar (ele vor fi fixate ulterior cu glazura). Pentru glazura cu care se decoreaza turta dulce: - Pentru pregatirea glazurii cu care urmeaza sa decorati turta dulce va este util un mixer de mana si un bol de mixare de marime medie. - Zaharul pudra se cerne de doua - trei ori printr-o sita deasa. - Se pune albusul de ou in bol si se mixeaza (initial la viteza mica de mixare) pana devine spuma. - Se adauga treptat zaharul pudra apoi amidonul si zeama de lamaie. Se mixeaza compozitia in continuare pana se formeaza un amestec omogen, cremos iar zaharul este complet topit (eu am mixat amestecul timp de aproximativ 15 minute). Decorarea calendarului: - Glazura se pune in pos (la contactul cu aerul se usuca foarte repede) si se decoreaza fiecare bucatica de turta dulce in parte, dupa preferinte. Pe fiecare bucata de turta dulce se scrie (folosind posul - aveti nevoie de o deschidere de aproximativ 2 mm) cu glazura pregatita, cifra corespunzatoare zilei respective. - Bucatile de turta dulce decorate si bomboanele pentru decor se fixeaza cu glazura din zahar pregatita anterior. Se decoreaza calendarul cu bombonele colorate dupa preferinte. - Se realizeaza de asemenea un chenar al calendarului din glazura pregatita, cu ajutorul posului. Reteta pentru turta dulce si reteta pentru glazura le-am gasit postate pe blogul Nicoletei Grofova, careia ii multumesc pentru reteta (Nicoleta a realizat un calendar de Advent din turta dulce deosebit de frumos pentru baietelul ei). Pentru amestecul de condimente am pornit de la reteta Amaliei, pe care am modificat-o putin . Cantitatea de aluat pregatita este suficienta pentru realizarea a doua calendare de Advent din turta dulce sau a unui calendar si a unor figurine decupate cu forme individuale (eu am respectat cu exactitate ingredientele si cantitatile mentionate de Nicoleta in reteta ei).