Aveam pofta de o supa de salata. Ca sa nu fie o reteta de doua ori mi-am aruncat ochiul prin cartea de bucate si am vazut ca a mea e diferita, cel putin felul de a o prepara. Exista variante si gusturi, deh. Prima data am mancat aceasta supa acum 11 ani la sora tatei ce locuieste in Cluj. Am fost foarte mirata cand am vazut ca verisoarele mele sareau in sus de bucurie cand au aflat ce vor avea pe masa la pranz in acea zi. Pentru mine laptuca exista doar in salate si atat! a venit ora pranzului si m-am indragostit de acea supa! Imaginati-va o dobrogeanca cu tata moldovean sa se indragosteasca de o supa de salata! Am bagat la cap reteta si de atunci o respect cu sfintenie. La treaba! Am pregatit toate cele: cam 50 gr slaninuta afumata de la Sugag, 150 kaiser, o jumatate de ceapa sau una mai mica, 500 ml lapte, 1 l apa, o lingura de faina, 2 oua, 2 capatani de salata pt ca erau mai mici-puteti pune o capatana de laptuca de marime normala, sare, vegeta, 2 catei usturoi si .... cine are marar proaspat poate pune cu incredere. Cuiva din casa, nu mie, nu ii place si nu folosesc. Nici macar nu am. Am aruncat in oala o lingurita de ulei, am pus la incins si am adaugat slaninuta tocata marunt. Cand s-a facut jumeri am pus kaiserul, l-am lasat sa se rumeneasca doar un pic si am pus ceapa. Mestecand pana cand ceapa se face un pis straveziu am pus si usturoiul tocat marunt si dupa cam un minut lingura de faina. Am mestecat repede repede ca sa nu ard faina si am pus si salata, spalata si tocata. Cu miscari ca la incorporarea fainii la checuri am amestecat totul, cu grija sa nu tuflesc salata. Si repede repejor am pus laptele si cu lingura de lemn razuiam eventuala faina si slaninuta lipita. Si am pus si apa, odata terminat asta. Intre timp am pregatit o omleta din cele 2 oua, am intors-o ca pe clatita si cand a fost gata am rasturnat-o pe tocator si am taiat niste taitei cam de jumate centimetru latime si inca 2 taieturi pe latime, ca sa nu iasa prea lungi. Am pus si paparada in supa si am asteptat primul clocot. Atunci am stins focul si am asteptat sa se domoleasca un pic pentru servire. Am pus in farfurie si am asezonat-o cu zeama de lamaie, alaturi avand niste crutoane cu usturoi proaspat facute. Un deliciu! Cantitatile de mai sus ajung pt 4 portii. :wink:Aveam pofta de o supa de salata. Ca sa nu fie o reteta de doua ori mi-am aruncat ochiul prin cartea de bucate si am vazut ca a mea e diferita, cel putin felul de a o prepara. Exista variante si gusturi, deh. Prima data am mancat aceasta supa acum 11 ani la sora tatei ce locuieste in Cluj. Am fost foarte mirata cand am vazut ca verisoarele mele sareau in sus de bucurie cand au aflat ce vor avea pe masa la pranz in acea zi. Pentru mine laptuca exista doar in salate si atat! a venit ora pranzului si m-am indragostit de acea supa! Imaginati-va o dobrogeanca cu tata moldovean sa se indragosteasca de o supa de salata! Am bagat la cap reteta si de atunci o respect cu sfintenie. La treaba! Am pregatit toate cele: cam 50 gr slaninuta afumata de la Sugag, 150 kaiser, o jumatate de ceapa sau una mai mica, 500 ml lapte, 1 l apa, o lingura de faina, 2 oua, 2 capatani de salata pt ca erau mai mici-puteti pune o capatana de laptuca de marime normala, sare, vegeta, 2 catei usturoi si .... cine are marar proaspat poate pune cu incredere. Cuiva din casa, nu mie, nu ii place si nu folosesc. Nici macar nu am. Am aruncat in oala o lingurita de ulei, am pus la incins si am adaugat slaninuta tocata marunt. Cand s-a facut jumeri am pus kaiserul, l-am lasat sa se rumeneasca doar un pic si am pus ceapa. Mestecand pana cand ceapa se face un pis straveziu am pus si usturoiul tocat marunt si dupa cam un minut lingura de faina. Am mestecat repede repede ca sa nu ard faina si am pus si salata, spalata si tocata. Cu miscari ca la incorporarea fainii la checuri am amestecat totul, cu grija sa nu tuflesc salata. Si repede repejor am pus laptele si cu lingura de lemn razuiam eventuala faina si slaninuta lipita. Si am pus si apa, odata terminat asta. Intre timp am pregatit o omleta din cele 2 oua, am intors-o ca pe clatita si cand a fost gata am rasturnat-o pe tocator si am taiat niste taitei cam de jumate centimetru latime si inca 2 taieturi pe latime, ca sa nu iasa prea lungi. Am pus si paparada in supa si am asteptat primul clocot. Atunci am stins focul si am asteptat sa se domoleasca un pic pentru servire. Am pus in farfurie si am asezonat-o cu zeama de lamaie, alaturi avand niste crutoane cu usturoi proaspat facute. Un deliciu! Cantitatile de mai sus ajung pt 4 portii. :wink: