Sau altfel spus tocanita de linte din Galicia:) Despre aceasta banala planta a curs multa cerneala virtuala pe paginile forumului si mai si eu sa curga. Dar sunt atat de multe de spus despre ea si inca mai avem multe de invatat! Sincer, pana sa ajung in Spania acasa doar auzisem de ele, mi se pare ca am mancat ceva ca o salatica intr-un restaurant libanez, dar sunt niste amintiri vagi. Probabil am fost reticenta in acel restaurant sau gustul nu mi s-a parut demn de a-l lua in seama. Auzisem povestiri pe la mamaia cum ca ei ar fi mancat asa ceva, mai mult de post si la tata cum ca era mancare de saraci si de gaini. La faza cu postul ii dau dreptate mamaiei mele, dar tatei nu! Categoric nu! Lintea se consuma din cele mai vechi timpuri si sunt fel si fel de mituri ce circula sau au parasit teritoriul mitului pe motive intemeiate. De exemplu, lintea a doborat mitul spanacului in ceea ce priveste continutul de fier. Toti am crescut-cel putin eu-indoctrinati ca spanacul are un continut foarte mare de fier. Nimic mai neadevarat. Spanacul are poate un procent mai ridicat decat alte surori ale sale. Gen laptuca, stevie etc. Si se stie ca toate vitaminele se gasesc in procent ridicat proaspete fiind. Ori, aici are dezavantajul ca se gaseste proaspat pe o perioada scurta de timp, pe cand lintea o putem avea in camara tot impul anului. Se mai zicea ca lintea nu e indicata in dietele contra obezitatii sau diete hipocalorice in general. Iar gresit! Raportul caloric la 100 de grame- 116 cal- de linte gata fiarta este mai mic decat la 100 grame de orez fiert -130 cal- dar si pieptul de pui -291 de calorii. Ca sa nu mentionam faptul ca fiind bogata in potasiu ne ajuta sa eliminam eventualele retentii de lichide a organismului, fata de alte legume bogate in sodiu. o alta particularitate interesanta din puctul meu de vedere este ca dau mult timp senzatia de satietate. Ceea ce o recomanda -in cantitati moderata, bineinteles- pt o dieta hipocalorica dar si ... diabeticilor! Desi este bogata in carbohidrati, ce trebuiesc strict controlati in meniul zilnic al diabeticilor, ea nu ridica nivelul de zahar din sange cum se intampla cu alte alimente bogate in ei, tocmai a ceea ce am subliniat mai sus- senzatia de satietate. Nivelul de zahar in sange se mentine constat pe toata durata digerarii acestora. Datorita complexuli de vitamina b, ne mentin tonusul psihic in forma si mereu veseli, mai ales datorita vitaminei B9 ce se va transforma in acid folic. Si, pentru ca am ajuns la acest punct, bulina rosie va rog! Datorita continutului ridicat de zinc sunt foarte indicate pt domnii cu disfunctionalitati si imbunatarirea calitatii ... viitorilor mostenitori. Indienii au ridicat lintea la statusul de afrodisiac. Iar pentru doamnele greu incercate in anumite perioade ale lunii, nasteri si lauzie este iar foarte indicata! Vorbind de acest ultim subiect, ar fi mai indicate alte surate leguminoase, precum nautul si o varietate de fasole, caci ele sunt mai bogate in fier, insa in lipsa lor tot lintea e mai populara. Ca o contraindicatie, sunt foarte bogate in purine ce se transforma in acid uric, deci nu sunt indicate pt dietele de guta, artroza, artrita sau arteroscleroza. Se pot consuma, dar in cantitati moderate. Eeei, sper ca nu v-am plictisit, nu vi s-a facut foame -- am uitat sa pun un anunt rog a tine la indemana un servet de hartie in caz de inundatii =)) -- si sa trecem la treaba! Manecile suflecate, sortul in brau si baticul legat la ceafa! =)) Daca va de azi reti, daca nu, nu! Pe aici se gasesc- cred ca si in tara au aparut- borcane cu linte, fasole, naut etc gata fierte, doar de pus la mancare. Din experienta va zic cu mana `pe inima, nici o mancarica nu are gustul celei in care fierbi tu leguminoasele! Mai am prin camara cate un borcan de fiecare soi, in caz ca ma trezesc cu niste musafiri neasteptati sau nu am timp. Bun, deci ati inteles ca va dau indicatiile pt cele nefierte. Stiti povestea: se lasa de cu seara la inmuiat, minim 12 ore sau depinde ce zice pe pachet. Sunt unele sortimente ce nu au nevoie sa fie lasate la inmuiat. Reteta de azi e tipica din zona Galiciei. Ce imi place mie la bucataria din aceasta zona, ca si cea vasca sau catalana e ca folosesc .... untura! Astia cum stau la munte nu au nevoie de dieta mediterana =)) Unsoare pe pita, frate, si cu un usturoi sau ceapa si hai la munca =)) Cam pentru 4 portii, sa mai lassam loc si pentru desert: - 350 grame linte uscata, din cea maronie - o ceapa - 2 rosii sau o cutie de rosii decojite intregi/cherry decojite - 50-100 gr slanina cu soric - 300 gr costita mai carnoasa sau doar carnea de pe coasta - un morcov - un cartof - o lingurita boia dulce sau un ardei ora uscat -sare, piper, foi dafin. Chimen, 2 catei usturoi Decojim rosiile dupa ce le-am scaldat 10 min in apa fiarta, daca sunt mai molcute se decojesc usor si fara. Le taiem ca pt salata: in jumatate si fiecare jumatate in sfert. Cele din conserva pot ramane si intregi. Curatam ceapa si o taiem pestisori, de-a lungul nervurilor pe care le are ceapa. Asta e mai mult un truc, la fel ca la salate, pt a ramane juliana intreaga si a nu avea tendinta de a se rupt in doua: wink: Cateii de usturoi ii curatam de prima pielita si ii clatim usor, apoi ii zdrobim cu latul cutitului si ii dam deoparte. Carnea se spala si daca e cu tot cu os, mai taiem o suvita de carne, lasand un pic de carne si pe os-faceti portii. Morcovul il curatati si il taiati in rondele mei groase, cam de 2 cm. Cartoful il puteti curata si rezerva in bol acoperit cu apa sau pregati cand va veni timpul lui. Eu prefer atunci, caci nu va pierde amidonul si poate e nevoie sa mai lege un pic sosul. In cratita in care veti fierbe el potaje =)) puneti cam o lingura de untura de porc. Puteti pune si ulei, dar reteta .... Lasati sa se topeasca si puneti ceapa, usturoiul si ardeiul ora uscat. ora e un soi de ardei gras, de forma gogosarului dar mult mai mic. Se culeg si se usuca, agatatipe o funie, la fel ca si ardeiul pentru boia. La asta pt boia aici zic chorizero, dar merge si ora asta. Ma rog! Daca puneti boia dulce de ardei sau aveti kapia uscat puteti pune, eventual si unul piscator mic daca vreti sa fie picant. De gustibus. Ametiti un pic cu batul pana ia un pic de culoare, dar asa doar ametit, mai mult sa ia ardeiul untura direct. Si puneti repede toate cele enumerate mai sus, exceptie cartoful. Si bineinteles, lintea umflata si spalata! Acoperiti cu apa asa vreo doua degete mai sus de tot amestecul. Dati sa fiarba cu o lingura de sare, chimen si foi de dafin. Cand a rupt-o .... la fuga. : shock: a, la fiert, reduceti focul la mic si lasati cam o ora si ceva, in functie de linte. Gustati, probati lintea si e gata puneti si cartoful taiat cubulete ca pt ciorba. Mai lasati 20 de minute la fiert si gata! Acum, daca e prea lichida, scoateti cateva linguri si trituratile si apoi le puneti iar in oala. Dar nu cred, se manca cu lingura dar nu e supa! In caz ca sunteti fericitii posesori ai unei oale minune, dureaza cam 20 de minute pana se fierbe la punctul in care trebuiesc pusi cartofi. Altfel, cam 2 ore pal. Pal. pal si contoarul zvr zvr =)) Hmmm, a fost nemaipomenita! Se poate manca cu niste castraveti in otet langa sau o picatura de otet deasupra, dupa gust. Salata de varza nu, caci amandoua combinate superr efecte adverse, pana face paca-paca! Sa aveti pofta!Sau altfel spus tocanita de linte din Galicia:) Despre aceasta banala planta a curs multa cerneala virtuala pe paginile forumului si mai si eu sa curga. Dar sunt atat de multe de spus despre ea si inca mai avem multe de invatat! Sincer, pana sa ajung in Spania acasa doar auzisem de ele, mi se pare ca am mancat ceva ca o salatica intr-un restaurant libanez, dar sunt niste amintiri vagi. Probabil am fost reticenta in acel restaurant sau gustul nu mi s-a parut demn de a-l lua in seama. Auzisem povestiri pe la mamaia cum ca ei ar fi mancat asa ceva, mai mult de post si la tata cum ca era mancare de saraci si de gaini. La faza cu postul ii dau dreptate mamaiei mele, dar tatei nu! Categoric nu! Lintea se consuma din cele mai vechi timpuri si sunt fel si fel de mituri ce circula sau au parasit teritoriul mitului pe motive intemeiate. De exemplu, lintea a doborat mitul spanacului in ceea ce priveste continutul de fier. Toti am crescut-cel putin eu-indoctrinati ca spanacul are un continut foarte mare de fier. Nimic mai neadevarat. Spanacul are poate un procent mai ridicat decat alte surori ale sale. Gen laptuca, stevie etc. Si se stie ca toate vitaminele se gasesc in procent ridicat proaspete fiind. Ori, aici are dezavantajul ca se gaseste proaspat pe o perioada scurta de timp, pe cand lintea o putem avea in camara tot impul anului. Se mai zicea ca lintea nu e indicata in dietele contra obezitatii sau diete hipocalorice in general. Iar gresit! Raportul caloric la 100 de grame- 116 cal- de linte gata fiarta este mai mic decat la 100 grame de orez fiert -130 cal- dar si pieptul de pui -291 de calorii. Ca sa nu mentionam faptul ca fiind bogata in potasiu ne ajuta sa eliminam eventualele retentii de lichide a organismului, fata de alte legume bogate in sodiu. o alta particularitate interesanta din puctul meu de vedere este ca dau mult timp senzatia de satietate. Ceea ce o recomanda -in cantitati moderata, bineinteles- pt o dieta hipocalorica dar si ... diabeticilor! Desi este bogata in carbohidrati, ce trebuiesc strict controlati in meniul zilnic al diabeticilor, ea nu ridica nivelul de zahar din sange cum se intampla cu alte alimente bogate in ei, tocmai a ceea ce am subliniat mai sus- senzatia de satietate. Nivelul de zahar in sange se mentine constat pe toata durata digerarii acestora. Datorita complexuli de vitamina b, ne mentin tonusul psihic in forma si mereu veseli, mai ales datorita vitaminei B9 ce se va transforma in acid folic. Si, pentru ca am ajuns la acest punct, bulina rosie va rog! Datorita continutului ridicat de zinc sunt foarte indicate pt domnii cu disfunctionalitati si imbunatarirea calitatii ... viitorilor mostenitori. Indienii au ridicat lintea la statusul de afrodisiac. Iar pentru doamnele greu incercate in anumite perioade ale lunii, nasteri si lauzie este iar foarte indicata! Vorbind de acest ultim subiect, ar fi mai indicate alte surate leguminoase, precum nautul si o varietate de fasole, caci ele sunt mai bogate in fier, insa in lipsa lor tot lintea e mai populara. Ca o contraindicatie, sunt foarte bogate in purine ce se transforma in acid uric, deci nu sunt indicate pt dietele de guta, artroza, artrita sau arteroscleroza. Se pot consuma, dar in cantitati moderate. Eeei, sper ca nu v-am plictisit, nu vi s-a facut foame -- am uitat sa pun un anunt rog a tine la indemana un servet de hartie in caz de inundatii =)) -- si sa trecem la treaba! Manecile suflecate, sortul in brau si baticul legat la ceafa! =)) Daca va de azi reti, daca nu, nu! Pe aici se gasesc- cred ca si in tara au aparut- borcane cu linte, fasole, naut etc gata fierte, doar de pus la mancare. Din experienta va zic cu mana `pe inima, nici o mancarica nu are gustul celei in care fierbi tu leguminoasele! Mai am prin camara cate un borcan de fiecare soi, in caz ca ma trezesc cu niste musafiri neasteptati sau nu am timp. Bun, deci ati inteles ca va dau indicatiile pt cele nefierte. Stiti povestea: se lasa de cu seara la inmuiat, minim 12 ore sau depinde ce zice pe pachet. Sunt unele sortimente ce nu au nevoie sa fie lasate la inmuiat. Reteta de azi e tipica din zona Galiciei. Ce imi place mie la bucataria din aceasta zona, ca si cea vasca sau catalana e ca folosesc .... untura! Astia cum stau la munte nu au nevoie de dieta mediterana =)) Unsoare pe pita, frate, si cu un usturoi sau ceapa si hai la munca =)) Cam pentru 4 portii, sa mai lassam loc si pentru desert: - 350 grame linte uscata, din cea maronie - o ceapa - 2 rosii sau o cutie de rosii decojite intregi/cherry decojite - 50-100 gr slanina cu soric - 300 gr costita mai carnoasa sau doar carnea de pe coasta - un morcov - un cartof - o lingurita boia dulce sau un ardei ora uscat -sare, piper, foi dafin. Chimen, 2 catei usturoi Decojim rosiile dupa ce le-am scaldat 10 min in apa fiarta, daca sunt mai molcute se decojesc usor si fara. Le taiem ca pt salata: in jumatate si fiecare jumatate in sfert. Cele din conserva pot ramane si intregi. Curatam ceapa si o taiem pestisori, de-a lungul nervurilor pe care le are ceapa. Asta e mai mult un truc, la fel ca la salate, pt a ramane juliana intreaga si a nu avea tendinta de a se rupt in doua: wink: Cateii de usturoi ii curatam de prima pielita si ii clatim usor, apoi ii zdrobim cu latul cutitului si ii dam deoparte. Carnea se spala si daca e cu tot cu os, mai taiem o suvita de carne, lasand un pic de carne si pe os-faceti portii. Morcovul il curatati si il taiati in rondele mei groase, cam de 2 cm. Cartoful il puteti curata si rezerva in bol acoperit cu apa sau pregati cand va veni timpul lui. Eu prefer atunci, caci nu va pierde amidonul si poate e nevoie sa mai lege un pic sosul. In cratita in care veti fierbe el potaje =)) puneti cam o lingura de untura de porc. Puteti pune si ulei, dar reteta .... Lasati sa se topeasca si puneti ceapa, usturoiul si ardeiul ora uscat. ora e un soi de ardei gras, de forma gogosarului dar mult mai mic. Se culeg si se usuca, agatatipe o funie, la fel ca si ardeiul pentru boia. La asta pt boia aici zic chorizero, dar merge si ora asta. Ma rog! Daca puneti boia dulce de ardei sau aveti kapia uscat puteti pune, eventual si unul piscator mic daca vreti sa fie picant. De gustibus. Ametiti un pic cu batul pana ia un pic de culoare, dar asa doar ametit, mai mult sa ia ardeiul untura direct. Si puneti repede toate cele enumerate mai sus, exceptie cartoful. Si bineinteles, lintea umflata si spalata! Acoperiti cu apa asa vreo doua degete mai sus de tot amestecul. Dati sa fiarba cu o lingura de sare, chimen si foi de dafin. Cand a rupt-o .... la fuga. : shock: a, la fiert, reduceti focul la mic si lasati cam o ora si ceva, in functie de linte. Gustati, probati lintea si e gata puneti si cartoful taiat cubulete ca pt ciorba. Mai lasati 20 de minute la fiert si gata! Acum, daca e prea lichida, scoateti cateva linguri si trituratile si apoi le puneti iar in oala. Dar nu cred, se manca cu lingura dar nu e supa! In caz ca sunteti fericitii posesori ai unei oale minune, dureaza cam 20 de minute pana se fierbe la punctul in care trebuiesc pusi cartofi. Altfel, cam 2 ore pal. Pal. pal si contoarul zvr zvr =)) Hmmm, a fost nemaipomenita! Se poate manca cu niste castraveti in otet langa sau o picatura de otet deasupra, dupa gust. Salata de varza nu, caci amandoua combinate superr efecte adverse, pana face paca-paca! Sa aveti pofta!