In primul rand vreau sa precizez ca zmeura (murele) este optional, dar face mare diferenta la gust daca le puneti. In al doilea rand sfatul meu ... sa se foloseasca doar gem de casa preparat fara pectina de la cutie, deoarece pectina la caldura cuptorului se lichefiaza si curge din prajitura. Cuptorul se preancalzeste la 350 f (180 c). Se ia o tava de 13 x 9 in (33 x 23 cm) si se tapeteaza cu hartie de copt. Se ia masura hartiei mai mare (lunga) decat este tava si se lasa sa atarne peste peretii tavii. Inainte de a pune hartia in tava se mototoleste pentru a se putea lucra mai usor cu ea. Dupa mototolire se pune in tava cu marginile ramase in afara (pe partea ingusta a tavii pentru ca aceasta hartie va fi la final manerele de care o sa ne folosim sa scoatem prajitura din tava). Trecem la preparare. Faina cu sarea si zaharul se amesteca bine cu o furculita dupa care se adauga untul la temperatura camerei tinut si taiat bucatele. Se freaca impreuna, intre degete, pana obtinem un amestec sfaramicios/granulat fin. Procedeul asta se poate la food processor si dureaza 2 minute). Se ia 3/4 din compozitia sfaramicioasa si se pune in tava, peste hartia de copt. Cu palmile se preseaza ca sa obtinem o masa compacta. Se da la cuptor pana prinde o crusta usor aurie, aproximativ 20 de minute. Eu am pus cuptorul cu cateva grade mai mult ca sa grabesc procesul de coacere. Scoatem tava din cuptor dupa ce s-a copt si lasam la racorit cateva minute dupa care punem un strat mai grosut de gem de zmeura/mure, preparat in casa si fara pectina din cutie. In restul de 1/4 de aluat adaugam ovazul si amestecam bine dupa care presaram deasupra gemului. Fructele crude (eu am folosit congelate) se presara la suprafata si se da din nou la cuptor pana prinde o crusta usor aurie. Se scoate tava din cuptor si se lasa sa se racoreasca cateva minute. Prindem manerele de hartie si incet ridicam prajitura din tava si o punem pe un gratar pentru a se raci complet. Se taie rece in patratele de 3 cm /3 cm si se serveste. Noi am taiat prajitura cat a fost inca putin calduta si pana la racirea ei s-a mancat aproape jumate din ea ... pozele sant concludenteIn primul rand vreau sa precizez ca zmeura (murele) este optional, dar face mare diferenta la gust daca le puneti. In al doilea rand sfatul meu ... sa se foloseasca doar gem de casa preparat fara pectina de la cutie, deoarece pectina la caldura cuptorului se lichefiaza si curge din prajitura. Cuptorul se preancalzeste la 350 f (180 c). Se ia o tava de 13 x 9 in (33 x 23 cm) si se tapeteaza cu hartie de copt. Se ia masura hartiei mai mare (lunga) decat este tava si se lasa sa atarne peste peretii tavii. Inainte de a pune hartia in tava se mototoleste pentru a se putea lucra mai usor cu ea. Dupa mototolire se pune in tava cu marginile ramase in afara (pe partea ingusta a tavii pentru ca aceasta hartie va fi la final manerele de care o sa ne folosim sa scoatem prajitura din tava). Trecem la preparare. Faina cu sarea si zaharul se amesteca bine cu o furculita dupa care se adauga untul la temperatura camerei tinut si taiat bucatele. Se freaca impreuna, intre degete, pana obtinem un amestec sfaramicios/granulat fin. Procedeul asta se poate la food processor si dureaza 2 minute). Se ia 3/4 din compozitia sfaramicioasa si se pune in tava, peste hartia de copt. Cu palmile se preseaza ca sa obtinem o masa compacta. Se da la cuptor pana prinde o crusta usor aurie, aproximativ 20 de minute. Eu am pus cuptorul cu cateva grade mai mult ca sa grabesc procesul de coacere. Scoatem tava din cuptor dupa ce s-a copt si lasam la racorit cateva minute dupa care punem un strat mai grosut de gem de zmeura/mure, preparat in casa si fara pectina din cutie. In restul de 1/4 de aluat adaugam ovazul si amestecam bine dupa care presaram deasupra gemului. Fructele crude (eu am folosit congelate) se presara la suprafata si se da din nou la cuptor pana prinde o crusta usor aurie. Se scoate tava din cuptor si se lasa sa se racoreasca cateva minute. Prindem manerele de hartie si incet ridicam prajitura din tava si o punem pe un gratar pentru a se raci complet. Se taie rece in patratele de 3 cm /3 cm si se serveste. Noi am taiat prajitura cat a fost inca putin calduta si pana la racirea ei s-a mancat aproape jumate din ea ... pozele sant concludente