Daca va este pofta de cozonac si tineti o dieta vegana, adica sunteti un vegetarian strict care nu consuma niciun produs de origine animala, atunci aceasta reteta este foarte potrivita. a fi sau a nu fi vegetarian? Dupa ce veti gusta acest cozonac, va fi foarte usor sa va raspndeti la aceasta intrebare (bineinteles daca avem in vedere numai gustul atunci cand luam o asemenea decizie pentru ca daca suntem constienti de beneficiile unui regim vegan nu ne mai punem aceasta intrebare). Ingrediente: 500 grame faina, 190 + 10 = 200 grame zahar brut, 1 lingurita sare roz de Himalaya 1 pliculet zahar vanilat bio, coaja rasa de la 2 lamai ecologice (necerate), 60 grame mei bio, 250 grame apa, 25 grame drojdie de bere, 100 + 200 = 300 grame lapte de soia, 75 grame unt de cocos organic si 75 grame ulei vegetal Accesorii: trei castroane curate din sticla, doua vase mici rezistente la temperatura (foc), un blender, o lingura de lemn, o rascheta metalica de aluat, o forma mica de cozonaci, o plansa de framantat aluatul, o foaie de hartie de copt, suport cu gratar, cuptor ventilat. 1. Intr-un castron de sticla (mai mic), amestecati 10 grame zahar cu drojdia proaspata pana cand amestecul devine lichid apoi adaugati 100 grame lapte caldut si 6 linguri de faina. Acest amestec este maiaua dulce 2. Lasati amestecul (maiaua dulce) sa creasca timp de minim 15 minute si maxim 30 minute. 3. Intr-un alt castron de sticla (mai mare), amestecati faina si sarea. Acestea sunt ingredientele uscate. 4. Intr-un vas rezistent la temperatura topiti untul de cocos si incorporati uleiul pana cand untul devine semitransparent. Acest amestec constituie grasimea 5. Intr-un alt vas rezistent la temperatura puneti meiul si apa si fierbeti la temperatura joasa amestecand mereu pana se evapora toata apa, dupa care asezati vasul deoparte sa se raceasca putin. 6. Puneti in blender meiul fiert, 100 grame lapte de soia, 190 grame zahar, coaja de lamaie, zaharul vanilat si amestecati. 7. Varsati amestecul din blender peste maiaua dulce crescuta si amestecati bine cu o lingura de lemn. Acestea sunt ingredientele umede 8. Varsati ingredientele umede peste cele uscate, amestecati cu lingura de lemn si apoi framantati cu mainile pana obtineti un aluat faramicios cu apetit pentru lichid. Acest lichid va fi grasimea. 9. Incorporati putin cate putin grasimea pregatita. Dupa fiecare adaugare se framanta bine astfel incat intreaga cantitate sa fie incorporata si aluatul sa se desprinda usor de pe peretii vasului. Consistenta aluatului trebuie sa fie moale si elastica. 10. Lasati aluatul in castronul acoperit cu un capac de sticla sau cu un alt castron sa fermenteze timp de 50 minute, timp in care, daca drojdia este proaspata si buna, aluatul isi dubleaza volumul. 11. Ungeti plansa de lucru si mainile cu ulei si intindeti aluatul pentru a fi format. Aluatul trebuie intins cu mana de la interior catre exterior, in fiecare directie, in cerc, tragand cu miscari scurte. Initial cand aluatul este mai gros se pot face miscari mai bruste dar apoi aveti grija sa nu se rupa. 12. Impachetati aluatul pe lungime si latime apoi rulati aluatul in forma de sul cu dimensiunile formei de cozonac. 13. Introduceti aluatul in forma de cozonac, tapetata cu foaia de copt. Cozonacul trebuie sa ocupe 1/3 din inaltimea formei de cozonac pentru a avea loc de crescut. 14. Lasati cozonacul in forma, aproape de o sursa de caldura, sa se linisteasca si sa dospeasca timp de 30 minute 15. Incalziti cuptorul la temperatura de 180 grade si introduceti cozonacul in cuptor impreuna cu vasul de apa. Dupa 15 minute ridicati temperatura la 200 grade. Timpul de coacere poate fi de aproximativ 30 minute si se verifica cu termometrul care trebuie sa indice intre 90 si 100 grade Celsius sau cu scobitoarea care trebuie sa iasa uscata si curata. 16. Daca este copt scoateti cozonacul din forma impreuna cu foaia de copt, invelitil in servetul curat de bucatarie si punetil pe suportul cu gratar. Daca nu este copt repuneti cozonacul in cuptor si prelungiti timpul de coacere cu cateva minute. 17. Pregatiti un sirop pentru glazura si puneti intr-un vas rezistent la foc 50 grame zahar si 100 grame apa, amestecand cu lingura de lemn pana se topeste tot zaharul. 18. Ungeti cu o pensula cozonacul pe toata suprafata cu siropul de glazura. Aceasta reteta o prepar in mod special pentru sotul meu Sebastian care este un vegetarian pur (nu consuma niciun produs de origine animala) si mai mult decat atat este si el un bucatar pasionat (aceasta reteta ii reuseste cel mai bine!). Este o reteta dietetica nu doar pentru ca nu am folosit produse de origine animala ci si pentru ca nu am folosit umplutura. Pe cat este de simplu ca si ingrediente, atat este de delicios. Pofta buna!Daca va este pofta de cozonac si tineti o dieta vegana, adica sunteti un vegetarian strict care nu consuma niciun produs de origine animala, atunci aceasta reteta este foarte potrivita. a fi sau a nu fi vegetarian? Dupa ce veti gusta acest cozonac, va fi foarte usor sa va raspndeti la aceasta intrebare (bineinteles daca avem in vedere numai gustul atunci cand luam o asemenea decizie pentru ca daca suntem constienti de beneficiile unui regim vegan nu ne mai punem aceasta intrebare). Ingrediente: 500 grame faina, 190 + 10 = 200 grame zahar brut, 1 lingurita sare roz de Himalaya 1 pliculet zahar vanilat bio, coaja rasa de la 2 lamai ecologice (necerate), 60 grame mei bio, 250 grame apa, 25 grame drojdie de bere, 100 + 200 = 300 grame lapte de soia, 75 grame unt de cocos organic si 75 grame ulei vegetal Accesorii: trei castroane curate din sticla, doua vase mici rezistente la temperatura (foc), un blender, o lingura de lemn, o rascheta metalica de aluat, o forma mica de cozonaci, o plansa de framantat aluatul, o foaie de hartie de copt, suport cu gratar, cuptor ventilat. 1. Intr-un castron de sticla (mai mic), amestecati 10 grame zahar cu drojdia proaspata pana cand amestecul devine lichid apoi adaugati 100 grame lapte caldut si 6 linguri de faina. Acest amestec este maiaua dulce 2. Lasati amestecul (maiaua dulce) sa creasca timp de minim 15 minute si maxim 30 minute. 3. Intr-un alt castron de sticla (mai mare), amestecati faina si sarea. Acestea sunt ingredientele uscate. 4. Intr-un vas rezistent la temperatura topiti untul de cocos si incorporati uleiul pana cand untul devine semitransparent. Acest amestec constituie grasimea 5. Intr-un alt vas rezistent la temperatura puneti meiul si apa si fierbeti la temperatura joasa amestecand mereu pana se evapora toata apa, dupa care asezati vasul deoparte sa se raceasca putin. 6. Puneti in blender meiul fiert, 100 grame lapte de soia, 190 grame zahar, coaja de lamaie, zaharul vanilat si amestecati. 7. Varsati amestecul din blender peste maiaua dulce crescuta si amestecati bine cu o lingura de lemn. Acestea sunt ingredientele umede 8. Varsati ingredientele umede peste cele uscate, amestecati cu lingura de lemn si apoi framantati cu mainile pana obtineti un aluat faramicios cu apetit pentru lichid. Acest lichid va fi grasimea. 9. Incorporati putin cate putin grasimea pregatita. Dupa fiecare adaugare se framanta bine astfel incat intreaga cantitate sa fie incorporata si aluatul sa se desprinda usor de pe peretii vasului. Consistenta aluatului trebuie sa fie moale si elastica. 10. Lasati aluatul in castronul acoperit cu un capac de sticla sau cu un alt castron sa fermenteze timp de 50 minute, timp in care, daca drojdia este proaspata si buna, aluatul isi dubleaza volumul. 11. Ungeti plansa de lucru si mainile cu ulei si intindeti aluatul pentru a fi format. Aluatul trebuie intins cu mana de la interior catre exterior, in fiecare directie, in cerc, tragand cu miscari scurte. Initial cand aluatul este mai gros se pot face miscari mai bruste dar apoi aveti grija sa nu se rupa. 12. Impachetati aluatul pe lungime si latime apoi rulati aluatul in forma de sul cu dimensiunile formei de cozonac. 13. Introduceti aluatul in forma de cozonac, tapetata cu foaia de copt. Cozonacul trebuie sa ocupe 1/3 din inaltimea formei de cozonac pentru a avea loc de crescut. 14. Lasati cozonacul in forma, aproape de o sursa de caldura, sa se linisteasca si sa dospeasca timp de 30 minute 15. Incalziti cuptorul la temperatura de 180 grade si introduceti cozonacul in cuptor impreuna cu vasul de apa. Dupa 15 minute ridicati temperatura la 200 grade. Timpul de coacere poate fi de aproximativ 30 minute si se verifica cu termometrul care trebuie sa indice intre 90 si 100 grade Celsius sau cu scobitoarea care trebuie sa iasa uscata si curata. 16. Daca este copt scoateti cozonacul din forma impreuna cu foaia de copt, invelitil in servetul curat de bucatarie si punetil pe suportul cu gratar. Daca nu este copt repuneti cozonacul in cuptor si prelungiti timpul de coacere cu cateva minute. 17. Pregatiti un sirop pentru glazura si puneti intr-un vas rezistent la foc 50 grame zahar si 100 grame apa, amestecand cu lingura de lemn pana se topeste tot zaharul. 18. Ungeti cu o pensula cozonacul pe toata suprafata cu siropul de glazura. Aceasta reteta o prepar in mod special pentru sotul meu Sebastian care este un vegetarian pur (nu consuma niciun produs de origine animala) si mai mult decat atat este si el un bucatar pasionat (aceasta reteta ii reuseste cel mai bine!). Este o reteta dietetica nu doar pentru ca nu am folosit produse de origine animala ci si pentru ca nu am folosit umplutura. Pe cat este de simplu ca si ingrediente, atat este de delicios. Pofta buna!