Detalii Crema de Vanilie (pentru Tarte, Ecleruri, Choux-uri Etc.)
Ador prajiturile ... mai ales pe cele cremoase. Si cum tehnologia ne ofera fel si fel de inventii si imitatii care mai de care bune sau mai putin bune (aici ma refer la acele creme instant pline cu tot tabelul elementelor din chimie) am decis sa imi aduc aminte, de undeva, din adancul creierasului o crema pe care mama o facea des si cu care ne umplea feluritele prajiturele pe care le facea. Pregatim vasele cum v-am spus mai sus. Vasul in care pregatim crema trebuie sa fie termorezistent. Amestecam zaharul cu ouale, adaugam amidonul si batem pana obtinem o pasta moale. Separat, intr-o cratita aducem laptele si vanilia la punctul de fierbere. Scoatem pastaia de vanilie (daca folosim aceasta varianta) pe care o uscam bine si o putem pune in borcanelul cu zahar pe care il va parfuma. Indepartam de pe foc si adaugam incet peste oua (amestecam continuu sa prevenim coagularea). Tinem crema pe baia de abur pana devine groasa, amestecand mereu. Cand a ajuns la consistenta dorita indepartam de pe vasul cu aburi si adaugam lichiorul (daca se foloseste). Amestecam continuu sa eliminam caldura sau mai simplu se poate transfera intr-un vas curat pe care il acoperim cu folie alimentara (sa nu faca coaja) si lasam sa se raceasca la temperatura camerei. Daca nu se foloseste sau daca mai ramane dupa decor se poate pastra in frigider maxim 3 zile. Inainte de utilizare se bate iar cu furculita pentru a scapa de orice bulgaras sau cocoloasa care se poate forma. Sper sa va fie de folos si ajutor!Ador prajiturile ... mai ales pe cele cremoase. Si cum tehnologia ne ofera fel si fel de inventii si imitatii care mai de care bune sau mai putin bune (aici ma refer la acele creme instant pline cu tot tabelul elementelor din chimie) am decis sa imi aduc aminte, de undeva, din adancul creierasului o crema pe care mama o facea des si cu care ne umplea feluritele prajiturele pe care le facea. Pregatim vasele cum v-am spus mai sus. Vasul in care pregatim crema trebuie sa fie termorezistent. Amestecam zaharul cu ouale, adaugam amidonul si batem pana obtinem o pasta moale. Separat, intr-o cratita aducem laptele si vanilia la punctul de fierbere. Scoatem pastaia de vanilie (daca folosim aceasta varianta) pe care o uscam bine si o putem pune in borcanelul cu zahar pe care il va parfuma. Indepartam de pe foc si adaugam incet peste oua (amestecam continuu sa prevenim coagularea). Tinem crema pe baia de abur pana devine groasa, amestecand mereu. Cand a ajuns la consistenta dorita indepartam de pe vasul cu aburi si adaugam lichiorul (daca se foloseste). Amestecam continuu sa eliminam caldura sau mai simplu se poate transfera intr-un vas curat pe care il acoperim cu folie alimentara (sa nu faca coaja) si lasam sa se raceasca la temperatura camerei. Daca nu se foloseste sau daca mai ramane dupa decor se poate pastra in frigider maxim 3 zile. Inainte de utilizare se bate iar cu furculita pentru a scapa de orice bulgaras sau cocoloasa care se poate forma. Sper sa va fie de folos si ajutor! Crema este una simpla dar nici nu se compara cu cele din comert ... in primul rand ducem traditia retetelor mai departe si, in al doilea rand, esential este ca ne pastram sau castigam sanatate. Aceasta crema se prepara pe baie de aburi (bain-Marie) deci avem nevoie de un vas in care punem apa la infierbantat si pe care putem aseza un alt vas (in care vom pregati crema).