Acest tip de focaccia,deseori doar cu oregano si rosii cherry este foarte populara in sudul Italiei,mai ales in Puglia,Campania si Sicilia.

O putem servi ca gustare,sau taiata cubulete ca aperitiv,daca doriti chiar si cu branzeturi si mezeluri.

Diluam drojdia in apa/laptele caldut amestecat cu 1 lingurita de zahar (cealalta lingurita o vom folosi aproape de sfarsit) si le turnam in gropita pe care am facut-o in centrul fainii. Framantam putin iar apoi intindem aluatul intr-un dreptunghi peste care punem uleiul (untura/ untul,depinde ce doriti sa folositi ) si sarea. Eu va recomand sa folositi untura daca aveti fiindca va face focaccia mai pufoasa,mai putin uscata si cu siguranta mai gustoasa.

Multe persoane sunt impotriva unturii,eu nu o folosisem niciodata pana am ajuns in Italia si am vazut ca se foloseste in foarte multe produse de panificatie,care desigur sunt exceptionale. Pregatim 2 linguri de ierburi: eu am folosit rozmarin,oregano,busuioc si cimbru.

Le adaugam aluatului. Framantati inca un pic si intindeti din nou un dreptunghi peste care,de data asta puneti 1 lingurita de zahar.

Acesta e responsabil de coloritul produsului final.

Prin caramelizare,va da o culoare foarte placuta. In functie de faina pe care o folositi va varia si cantitatea de apa.

Mie cu 350 ml lapte/apa mi-a iesit un aluat elastic si relativ moale,fiindca am folosit o faina de forta, insa poate rezulta si un aluat mult mai moale,insa cu cat mai moale cu atat mai bine va creste si mai pufoasa va fi focaccia. Punem aluatul intr-un castron,il acoperim cu folie de plastic si il lasam la crescut intr-un loc ferit de curenti de aer (eu dau toate aluaturile in cuptorul incalzit la 25-30 grade si cresc de 2 ori mai repede). Lasam la crescut 1 ora, pana isi dubleaza volumul. Ungem tava sau o tapetam cu hartie de copt si rasturnam aluatul. Il intindem cu mainile pana ajunge de dimensiunile tavii. Cu buricele degetelor formam gropitele specifice acestui tip de paine. Lasam la crescut inca 30 min. Preparam saramura: Amestecam 10 g de ulei si 5 g de sare grunjoasa cu 10 g de apa clocotita. Spalam rosiile cherry si le uscam.

Le taiem in 2 sau le lasam intregi daca sunt foarte mici.

Le impingem in aluat,asfel incat sa intre macar pe jumatate. Cu ajutorul unei pensule intindem saramura obtinuta pe toata suprafata focaccei. Lasam la crescut inca 30 min,dupa care dam la cuptorul incins la 200 grade pentru 20-25 minute,pana capata o culoare aurie.