Detalii Tort Dobos
Ingrediente:
Blatul: 10 oua,
2 linguri zahar pudra,
un pachet de unt,
225 gr faina,
vanilie,
225 gr zahar,
Crema: 2 oua intregi plus un galbenus,
225 gr zahar tos,
3 linguri apa,
un pachet unt la temp,
camerei,
esenta de rom,
ciocolata menajera 200 gr,
Decoratii: migdale,
zahar ars
Blatul: 10 oua, 2 linguri zahar pudra, un pachet de unt, 225 gr faina, vanilie, 225 gr zahar. Se pune untul la topit cu vanilia si cand e moale se da la o parte si se lasa sa se raceasca putin. Apoi se freaca cu mixerul cu zaharul pudra pana e un pic spumos. Se separa albusurile de galbenusuri. Se freaca albusurile spuma, apoi se adauga treptat zaharul si sa bat pana se obtine o bezea care sa stea bat, dar fara sa fie uscata. Se incalzeste cuptorul la 400F (200C). Se bat si gabenusurile putin, apoi se adauga bezeaua treptat, amestecandu-se usor, iar apoi faina treptat, amestecandu-se de sus in jos. Se coc foile pe fundul unei tavi (non-stick sau tapetata cu hartie de copt) timp de 5-7 min, pana sunt aurii. Atentie: se ard f. repede. Crema: 2 oua intregi plus un galbenus, 225 gr zahar tos, 3 linguri apa, un pachet unt la temp. camerei, esenta de rom, ciocolata menajera 200 gr. Se freaca untul cu esenta de rom pana e spumos. Se pune zaharul cu apa la fiert pana se caramelizeaza putin si se lasa sa se ingroase pana cand daca picuri un strop intr-o cana cu apa rece se face o bobita care pluteste(temperatura zaharului sa fie 240F=115.5C). Intre timp, se bat ouale si galbenusul cu mixerul pana sunt spumoase si se albesc putin. Cand e gata zaharul, se toarna in fir subtire peste galbenusuri amestecandu-se continuu cu mixerul la viteza mica. Se topeste ciocolata la microunde sau pe aburi. Apoi se adauga si crema de ou si ciocolata peste untul frecat cu rom si se amesteca pana se omogenizeaza. Se da la frigider cel putin o jumatate de ora sa se intareasca. Decoratii: migdale, zahar ars. Cand s-au racit foile de tort complet si s-a intarit crema se asambleaza tortul si se acopera cu crema de ciocolata si apoi se decoreaza cu migdale si zahar ars. se pune zaharul la topit si cand s-a caramelizat se toarna pe fundul unei tavi unse in prealabil cu unt, ca sa se dezlipeasca zaharul usor. Tortul trebuie lasat peste noapte sau macar cateva ore ca sa se moaie foile de la crema de ciocolata si sa se imbine aromele.
Blatul: 10 oua, 2 linguri zahar pudra, un pachet de unt, 225 gr faina, vanilie, 225 gr zahar. Se pune untul la topit cu vanilia si cand e moale se da la o parte si se lasa sa se raceasca putin. Apoi se freaca cu mixerul cu zaharul pudra pana e un pic spumos. Se separa albusurile de galbenusuri. Se freaca albusurile spuma, apoi se adauga treptat zaharul si sa bat pana se obtine o bezea care sa stea bat, dar fara sa fie uscata. Se incalzeste cuptorul la 400F (200C). Se bat si gabenusurile putin, apoi se adauga bezeaua treptat, amestecandu-se usor, iar apoi faina treptat, amestecandu-se de sus in jos. Se coc foile pe fundul unei tavi (non-stick sau tapetata cu hartie de copt) timp de 5-7 min, pana sunt aurii. Atentie: se ard f. repede. Crema: 2 oua intregi plus un galbenus, 225 gr zahar tos, 3 linguri apa, un pachet unt la temp. camerei, esenta de rom, ciocolata menajera 200 gr. Se freaca untul cu esenta de rom pana e spumos. Se pune zaharul cu apa la fiert pana se caramelizeaza putin si se lasa sa se ingroase pana cand daca picuri un strop intr-o cana cu apa rece se face o bobita care pluteste(temperatura zaharului sa fie 240F=115.5C). Intre timp, se bat ouale si galbenusul cu mixerul pana sunt spumoase si se albesc putin. Cand e gata zaharul, se toarna in fir subtire peste galbenusuri amestecandu-se continuu cu mixerul la viteza mica. Se topeste ciocolata la microunde sau pe aburi. Apoi se adauga si crema de ou si ciocolata peste untul frecat cu rom si se amesteca pana se omogenizeaza. Se da la frigider cel putin o jumatate de ora sa se intareasca. Decoratii: migdale, zahar ars. Cand s-au racit foile de tort complet si s-a intarit crema se asambleaza tortul si se acopera cu crema de ciocolata si apoi se decoreaza cu migdale si zahar ars. se pune zaharul la topit si cand s-a caramelizat se toarna pe fundul unei tavi unse in prealabil cu unt, ca sa se dezlipeasca zaharul usor. Tortul trebuie lasat peste noapte sau macar cateva ore ca sa se moaie foile de la crema de ciocolata si sa se imbine aromele.