Fructele se spala, se indeparteaza coaja si samburii dupa care se macina. Se pune pulpa macinata intr-o strecuratoare si se lasa pana iese tot sucul din ele. Daca doriti un proces mai rapid, amestecati cu lingura de lemn in pulpa. Dupa ce s-a scurs sucul, se cantareste pulpa, trebuie sa avem 1,3 kg. Imi pare rau ca nu am cantarit fructele inainte de a le separa de samburi, probabil au fost aproximativ 5 kg. Oricum cantitatile date sunt variabile. Daca aveti pulpa scursa mai putin se scade zaharul prevazut precum si restul ingredientelor, iar daca pulpa este mai multa se mai adauga, dupa gust, zahar, cuisoare, scortisoara si stafide cu rom. Dupa ce pulpa este scursa, se pune in vasul de gem, se adauga zaharul deasupra si se amesteca dupa care se pune pe ochiul aragazului la foc mic. Se pun stafidele in rom si se lasa pentru jumatate de ora sa isi imprumute aromele dupa care se adauga peste pulpa fructelor. Se adauga scortisoara si cuisoarele si se lasa pe foc mic, amestecand mereu pana se ingroasa bine de tot. Procesul de fierbere trebuie sa fie de cel mult 45 de minute pana la o ora. Daca nu doriti sa indepartati sucul fructelor, procesul de fierbere va fi indelungat, poate dura ore intregi, pana se va evapora tot sucul si gemul va ramane gros, fara urma de lichid in el. Dupa ce vedem ca s-a ingrosat inchidem focul si lasam pana a doua zi. Dimineata incercam consistenta gemului, daca vedem cumva urma de lichid mai dam cateva clocote iar daca nu mai exista lichid in gem, incalzim si punem la borcane bine spalate si uscate. Asezam intre paturi si lasam acolo doua zile pana se racesc borcanele complet.

Fructele se spala, se indeparteaza coaja si samburii dupa care se macina. Se pune pulpa macinata intr-o strecuratoare si se lasa pana iese tot sucul din ele. Daca doriti un proces mai rapid, amestecati cu lingura de lemn in pulpa. Dupa ce s-a scurs sucul, se cantareste pulpa, trebuie sa avem 1,3 kg. Imi pare rau ca nu am cantarit fructele inainte de a le separa de samburi, probabil au fost aproximativ 5 kg. Oricum cantitatile date sunt variabile. Daca aveti pulpa scursa mai putin se scade zaharul prevazut precum si restul ingredientelor, iar daca pulpa este mai multa se mai adauga, dupa gust, zahar, cuisoare, scortisoara si stafide cu rom. Dupa ce pulpa este scursa, se pune in vasul de gem, se adauga zaharul deasupra si se amesteca dupa care se pune pe ochiul aragazului la foc mic. Se pun stafidele in rom si se lasa pentru jumatate de ora sa isi imprumute aromele dupa care se adauga peste pulpa fructelor. Se adauga scortisoara si cuisoarele si se lasa pe foc mic, amestecand mereu pana se ingroasa bine de tot. Procesul de fierbere trebuie sa fie de cel mult 45 de minute pana la o ora. Daca nu doriti sa indepartati sucul fructelor, procesul de fierbere va fi indelungat, poate dura ore intregi, pana se va evapora tot sucul si gemul va ramane gros, fara urma de lichid in el. Dupa ce vedem ca s-a ingrosat inchidem focul si lasam pana a doua zi. Dimineata incercam consistenta gemului, daca vedem cumva urma de lichid mai dam cateva clocote iar daca nu mai exista lichid in gem, incalzim si punem la borcane bine spalate si uscate. Asezam intre paturi si lasam acolo doua zile pana se racesc borcanele complet.