Detalii Smetannik - Tort Rusesc
Poate pare complicat la prima vedere din cauza ingredientelor, dar in realitate este foarte usor de facut si rapid. In cazul in care aveti mixer fix sau Kitchen Aid, timpul alocat pregatirii tortului este de 1 ora. Cantitati date pentru o tava de 12x8 inch sau 30 cm x 20 cm. Deci, se pun in vasul mixerului cele 12 oua impreuna cu zaharul si vanilina pura (cristale). Se bat bine pana ouale devin albe la culoare si foarte pufoase, iar zaharul complet topit. Se pune bicarbonatul intr-un paharel mic si se toarne peste el otetul, se amesteca sa se dizolve complet praful. Cu mixerul mergand, se adauga peste oua, apoi se adauga cele 4 linguri de miere de albine (a mea a fost de salcam) si dupa ce s-a omogenizat se adauga si uleiul. Cand toate au fost bine incorporate se opreste mixerul si se adauga faina. Cu mixerul la viteza cea mai mica se incorporeaza faina, (asta pentru a nu o imprastia prin bucatarie) dupa care se mareste putin viteza si se amesteca pana la omogenizarea totala (circa 1 minut). Coca obtinuta se imparte in 4 sau 5, depinde de cat de groase doriti foile. Se pune cate o parte in tava care deja a fost unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt si se intinde foaia, se coace circa 10 minute la foc moale (350F /180C). Se procedeaza la fel cu restul de coca. In cazul in care doriti foile putin mai groase se coc doar 4 iar daca le doriti putin mai subtirele se coc 5 foi. Sa nu uitam ca avem bicarbonat in coca si asta face ca blatul sa creasca in cuptor, deci cand intindem foaia in tava trebuie sa ne gandim cum va fi produsul final (copt). In timp ce se coc foile putem pregati crema. Gelatina se pune in doua, trei linguri de apa si se lasa la inmuiat 2 minute dupa care se incalzeste putin, doar cat sa se lichefieze. Tot in vasul mixerului se pune laptele condensat si crema de branza Philadelphia care a fost tinuta peste noapte la temperatura camerei. Cu paleta mixerului se omogenizeaza totul. Cu mixerul mergand adaugam vanilia si gelatina, apoi smantana si apoi tot cate o lingura de frisca gata batuta, pana se incorporeaza toata si obtinem o crema groasa. Timpul alocat cremei este de 5 minute. Foile coapte se pun pe gratar sa se raceasca, dar atentie! Nu se pun una peste alta ca se lipesc, eventual pudrati cu putina faina si acoperiti cu hartie de copt si in cazul asta se pot stivui. Asamblarea tortului este usoara. In general mie imi place sa tai capetele/marginile foilor, sa le nivelez si eventual inca 1 cm de jur imprejur in asa fel incat sa am capeti cazuti care ii pun in food processor si ii faramitez. Faramiturile vor fi cele care vor decora marginile tortului. Inainte de a trece la asamblat tortul, punem apa pentru sirop la fiert impreuna cu zaharul si coaja de lamaie, dupa gust. Cand s-a topit zaharul se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Operatia asta se poate sa fie facuta prima data pentru a da timp siropului sa se raceasca. In siropul racit se adauga esenta de lamaie, doar cateva picaturi, exact atat cat sa obtinem un sirop dulce acrisor. Foile nu se insiropeaza cu siropul caldut pentru ca topeste crema. Pe o tava se aseaza prima foaie si dedesubt de ea se aseaza cate o fasie de hartie pe fiecare latura. Ne folosim de hartia asta pentru a ne usura munca de dupa decorat (curatatul tavii de crema si faramituri). Foaia se insiropeaza usor de tot, prin pensulare, se aseaza un strat de crema, apoi iar o foaie, o pensulam cu sirop usor de tot, iar crema si tot asa pana terminam foile. Imbracam tortul in crema, suprafata si lateralele. La robot, faramitam resturile de aluat copt si incepem decoratul. Pe un servetel de hartie asezam 2-3 linguri de faramituri si presam cu ajutorul servetelui pe lateralele tortului. Suprafata o decoram dupa plac. Dupa ce am terminat de decorat marginile, usurel indepartam hartiile de dedesubt si avem tava curata in jurul tortului sau nu ne mai chinuim sa mutam tortul de pe un platou pe altul Wink. Pofta buna!Poate pare complicat la prima vedere din cauza ingredientelor, dar in realitate este foarte usor de facut si rapid. In cazul in care aveti mixer fix sau Kitchen Aid, timpul alocat pregatirii tortului este de 1 ora. Cantitati date pentru o tava de 12x8 inch sau 30 cm x 20 cm. Deci, se pun in vasul mixerului cele 12 oua impreuna cu zaharul si vanilina pura (cristale). Se bat bine pana ouale devin albe la culoare si foarte pufoase, iar zaharul complet topit. Se pune bicarbonatul intr-un paharel mic si se toarne peste el otetul, se amesteca sa se dizolve complet praful. Cu mixerul mergand, se adauga peste oua, apoi se adauga cele 4 linguri de miere de albine (a mea a fost de salcam) si dupa ce s-a omogenizat se adauga si uleiul. Cand toate au fost bine incorporate se opreste mixerul si se adauga faina. Cu mixerul la viteza cea mai mica se incorporeaza faina, (asta pentru a nu o imprastia prin bucatarie) dupa care se mareste putin viteza si se amesteca pana la omogenizarea totala (circa 1 minut). Coca obtinuta se imparte in 4 sau 5, depinde de cat de groase doriti foile. Se pune cate o parte in tava care deja a fost unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt si se intinde foaia, se coace circa 10 minute la foc moale (350F /180C). Se procedeaza la fel cu restul de coca. In cazul in care doriti foile putin mai groase se coc doar 4 iar daca le doriti putin mai subtirele se coc 5 foi. Sa nu uitam ca avem bicarbonat in coca si asta face ca blatul sa creasca in cuptor, deci cand intindem foaia in tava trebuie sa ne gandim cum va fi produsul final (copt). In timp ce se coc foile putem pregati crema. Gelatina se pune in doua, trei linguri de apa si se lasa la inmuiat 2 minute dupa care se incalzeste putin, doar cat sa se lichefieze. Tot in vasul mixerului se pune laptele condensat si crema de branza Philadelphia care a fost tinuta peste noapte la temperatura camerei. Cu paleta mixerului se omogenizeaza totul. Cu mixerul mergand adaugam vanilia si gelatina, apoi smantana si apoi tot cate o lingura de frisca gata batuta, pana se incorporeaza toata si obtinem o crema groasa. Timpul alocat cremei este de 5 minute. Foile coapte se pun pe gratar sa se raceasca, dar atentie! Nu se pun una peste alta ca se lipesc, eventual pudrati cu putina faina si acoperiti cu hartie de copt si in cazul asta se pot stivui. Asamblarea tortului este usoara. In general mie imi place sa tai capetele/marginile foilor, sa le nivelez si eventual inca 1 cm de jur imprejur in asa fel incat sa am capeti cazuti care ii pun in food processor si ii faramitez. Faramiturile vor fi cele care vor decora marginile tortului. Inainte de a trece la asamblat tortul, punem apa pentru sirop la fiert impreuna cu zaharul si coaja de lamaie, dupa gust. Cand s-a topit zaharul se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Operatia asta se poate sa fie facuta prima data pentru a da timp siropului sa se raceasca. In siropul racit se adauga esenta de lamaie, doar cateva picaturi, exact atat cat sa obtinem un sirop dulce acrisor. Foile nu se insiropeaza cu siropul caldut pentru ca topeste crema. Pe o tava se aseaza prima foaie si dedesubt de ea se aseaza cate o fasie de hartie pe fiecare latura. Ne folosim de hartia asta pentru a ne usura munca de dupa decorat (curatatul tavii de crema si faramituri). Foaia se insiropeaza usor de tot, prin pensulare, se aseaza un strat de crema, apoi iar o foaie, o pensulam cu sirop usor de tot, iar crema si tot asa pana terminam foile. Imbracam tortul in crema, suprafata si lateralele. La robot, faramitam resturile de aluat copt si incepem decoratul. Pe un servetel de hartie asezam 2-3 linguri de faramituri si presam cu ajutorul servetelui pe lateralele tortului. Suprafata o decoram dupa plac. Dupa ce am terminat de decorat marginile, usurel indepartam hartiile de dedesubt si avem tava curata in jurul tortului sau nu ne mai chinuim sa mutam tortul de pe un platou pe altul Wink. Pofta buna!
Etichete:
oua,
lapte,
faina,
ulei,
smantana,
branza,
zahar,
lamaie,
miere,
retete de craciun si revelion,
retete vegetariene,
tort,
retete pentru copii