Detalii Orecchiette - Paste Fara Ou Preparate in Casa
Saptamana trecuta m-am jucat cu aluatul de taietei si am facut aceste micute orecchiette: un deliciu, nu alta, dar am facut si taietei din aluatul asta fara ou si i-am fiert in supa de rosii... daca e post. Fainile se cantaresc si se pun intr-un vas mai adanc, dupa care se adauga si sarea si se amesteca bine cu o furculita. Se aseaza apoi pe o planseta de lemn (nu marmura sau alt material rece), se face o gropita in mijloc si se pune jumatate din cantitatea de apa si cele doua linguri de ulei. Cu ajutorul furculitei se incepe amestecarea. Se ia cu furculita din marginea interioara a movilei de faina tot cate putin si se omogenizeaza, se continua procedeul asta pana am incorporat toata apa si de acuma inainte incepem sa adaugam tot cate putina apa si framantam cu mana, daca nu se mai poate cu furculita. Cantitatea de apa se poate sa fie destula, se poate sa fie prea multa sau insuficienta, asta depinde de umezeala din aer si din bucatarie, deci apa se ajusteaza in functie de asta. Trebuie sa obtinem un aluat matasos, mai moale, nu vartos si foarte usor de modelat. Cand am terminat cu incorporatul apei (daca se cere mai multa apa mai adaugam tot cate o lingurita o data, nu mai mult) incepem sa framantam aluatul cu podul palmei apasand pe bila de aluat dinspre noi spre partea opusa si tragand aluatul ca sa il intindem putin dupa care pliem, adunam, rotim cu 3-4 cm aluatul si repetam operatia. Cand este totul omogenizat si la procesul de intindere al aluatului el se prezinta frumos si elastic este timpul sa il asezam intr-un vas, acoperim sau punem intr-o punga de plastic si lasam la odihna jumatate de ora. Dupa trecerea timpului, indepartam din vas si impartim aluatul in bile mai micute. Asezam bilutele inapoi in vas, acoperim sa nu se usuce aluatul si cu o bila incepem sa ne jucam, adica facem un sul cam de circa 1 cm in diametru din care vom taia bucatele mici de jumatate de cm. Cu lama unui cutit rotunjit la varf incepem sa formam orecchietele. Asezam pe planseta o bucatica de aluat cu taietura in sus si asezam lama cutitului pe aluat (partea opusa noua), dupa care incet tragem spre noi prin apasare si aluatul se va indoi si va forma acele micute urechiute. Dupa formarea lor le putem lasa asa sau luam bucatica cu bucatica in mana si punem pe degetul aratator, in varful lui iar, cu degetul mare mai intindem usurel marginile sa le mai subtiem. Eu am sarit peste procesul asta pentru ca noua ne plac pastele sa fie mai grosute putin. Se prafuiesc cu faina si se lasa la uscat putin dupa care se fierb in apa cu sare si un strop de ulei si se consuma cu sosul sau legumele preferate. Noi am servit cu sos de usturoi si/sau pesmet. Tot din aluatul asta se pot face si taietei pentru supa... reteta valabila in perioada postului sau pentru cei carora nu le permite sanatatea sa foloseasca paste cu ou.
Saptamana trecuta m-am jucat cu aluatul de taietei si am facut aceste micute orecchiette: un deliciu, nu alta, dar am facut si taietei din aluatul asta fara ou si i-am fiert in supa de rosii... daca e post. Fainile se cantaresc si se pun intr-un vas mai adanc, dupa care se adauga si sarea si se amesteca bine cu o furculita. Se aseaza apoi pe o planseta de lemn (nu marmura sau alt material rece), se face o gropita in mijloc si se pune jumatate din cantitatea de apa si cele doua linguri de ulei. Cu ajutorul furculitei se incepe amestecarea. Se ia cu furculita din marginea interioara a movilei de faina tot cate putin si se omogenizeaza, se continua procedeul asta pana am incorporat toata apa si de acuma inainte incepem sa adaugam tot cate putina apa si framantam cu mana, daca nu se mai poate cu furculita. Cantitatea de apa se poate sa fie destula, se poate sa fie prea multa sau insuficienta, asta depinde de umezeala din aer si din bucatarie, deci apa se ajusteaza in functie de asta. Trebuie sa obtinem un aluat matasos, mai moale, nu vartos si foarte usor de modelat. Cand am terminat cu incorporatul apei (daca se cere mai multa apa mai adaugam tot cate o lingurita o data, nu mai mult) incepem sa framantam aluatul cu podul palmei apasand pe bila de aluat dinspre noi spre partea opusa si tragand aluatul ca sa il intindem putin dupa care pliem, adunam, rotim cu 3-4 cm aluatul si repetam operatia. Cand este totul omogenizat si la procesul de intindere al aluatului el se prezinta frumos si elastic este timpul sa il asezam intr-un vas, acoperim sau punem intr-o punga de plastic si lasam la odihna jumatate de ora. Dupa trecerea timpului, indepartam din vas si impartim aluatul in bile mai micute. Asezam bilutele inapoi in vas, acoperim sa nu se usuce aluatul si cu o bila incepem sa ne jucam, adica facem un sul cam de circa 1 cm in diametru din care vom taia bucatele mici de jumatate de cm. Cu lama unui cutit rotunjit la varf incepem sa formam orecchietele. Asezam pe planseta o bucatica de aluat cu taietura in sus si asezam lama cutitului pe aluat (partea opusa noua), dupa care incet tragem spre noi prin apasare si aluatul se va indoi si va forma acele micute urechiute. Dupa formarea lor le putem lasa asa sau luam bucatica cu bucatica in mana si punem pe degetul aratator, in varful lui iar, cu degetul mare mai intindem usurel marginile sa le mai subtiem. Eu am sarit peste procesul asta pentru ca noua ne plac pastele sa fie mai grosute putin. Se prafuiesc cu faina si se lasa la uscat putin dupa care se fierb in apa cu sare si un strop de ulei si se consuma cu sosul sau legumele preferate. Noi am servit cu sos de usturoi si/sau pesmet. Tot din aluatul asta se pot face si taietei pentru supa... reteta valabila in perioada postului sau pentru cei carora nu le permite sanatatea sa foloseasca paste cu ou.