Nu am mai pregatit pana acum cartofi dulci, dar m-a intrigat sa ii vad in piata. Cel putin la fel de mari ca un cartof obisnuit, dar mai robusti parca si mai scumpi. Mai mare mi-a fost insa surpriza odata ajunsa acasa, cand l-am taiat pe primul. O textura foarte dura (as zice asemanatoare cu a telinei) cu miezul portocaliu, de pare ca-i un hibrid intre cartof si morcov. Cartoful dulce, Ipomoea batatas, dupa cum ne arata Wikipedia, este cultivat in regiunile tropicale si subtropicale, de aici trag concluzia, si pretul mai ridicat pe piata noastra. Fiind originar din America de Sud, se cultiva inca de acum 5000 de ani.

Cunoscut sub denumirea de kumara in Polinezia, satsuma imo in Japonia - de la vechea provincie Satsuma - cartoful dulce a aparut in Europa datorita lui Columb. In perioada 2005-2006, conform statisticilor, China era cel mai mare producator si acoperea 83% din productia mondiala.

Miezul sau fibros si dur (dar care se inmoaie nesperat de repede pus la fiert ca si cartoful alb) este bogat in carbohidrati, beta caroten, fibre, vitaminele C si B6.

In concluzie, desi aproape neintegrat inca in obiceiurile noastre culinare, poate ti-am starnit putin curiozitatea de a prepara cartoful dulce macar o data, cat sa iti pui o dorinta :).

Tai cartofii cuburi si ii pui la fiert. Branza o tai tot cuburi, sunca felii subtiri, la fel si varza.

Pentru sos amesteci bine toate ingredientele si imparti in cantitati egale in cele doua boluri din care vei servi.

Cartofii, desi par duri, se vor inmuia in 10-15 min, ii verifici oricum cu o furculita. Ii scurgi si ii lasi putin sa se raceasca. Cantitatea de sunca, varza si cartofii, o imparti in cele doua boluri si amesteci cu grija (ca sa nu se sfarame cartofii), pentru a distrubui cat de cat uniform sosul. Pofta buna!Sursa foto cartof dulce: Wikipedia.