Umplutura: Omogenizati bine ingredientele. Dati deoparte. Aluat: Puneti in masina de paine ingredientele in urmatoarea ordine: uleiul, laptele si apa, caldute in care ati dizolvat zaharul si sarea, faina cernuta si la sfarsit, drojdia uscata. * Daca folositi drojdie proaspata, alifiati-o cu zaharul din reteta si dizolvati in putin lapte caldut (din cantitatea precizata la ingrediente). Setati programul de aluat. Daca nu folositi masina de paine, procedati astfel: frecati drojdia cu zahar, dizolvati cu lapte caldut si inglobati cateva linguri de faina. Lasati acoperit la crescut. Turnati peste restul ingredientelor si framantati un aluat elastic, nelipicios. Puneti-l intr-un bol uns cu putin ulei, acoperiti bine si lasati la crescut, in loc cald, pana isi dubleaza volumul. Scoateti aluatul crescut pe planul de lucru si portionati in 3 parti egale. Intindeti fiecare parte intr-o foaie dreptunghiulara si ungeti uniform cu 1/3 din umplutura. Rulati sub forma de sul pe latura lunga, apoi rasuciti sulul de cateva ori. Transferati primul sul in tava tapetata cu hartie de copt si dati-i forma de melc, incepand cu centrul tavii. Puneti in continuare, urmatoarele bucati, avand grija ca intre suluri sa nu ramana spatiu gol. Lasati la dospit cca 30 min, in loc cald. Ungeti cu galbenus usor batut cu putin lapte cald si presarati cu semintele preferate (optional). Dati la cuptorul preancalzit pentru aproximativ 25 min, la 190- 200 grade sau pana ce painea este coapta si frumos rumenita. Scoateti pe un gratar si lasati sa se raceasca.

Umplutura: Omogenizati bine ingredientele. Dati deoparte. Aluat: Puneti in masina de paine ingredientele in urmatoarea ordine: uleiul, laptele si apa, caldute in care ati dizolvat zaharul si sarea, faina cernuta si la sfarsit, drojdia uscata. * Daca folositi drojdie proaspata, alifiati-o cu zaharul din reteta si dizolvati in putin lapte caldut (din cantitatea precizata la ingrediente). Setati programul de aluat. Daca nu folositi masina de paine, procedati astfel: frecati drojdia cu zahar, dizolvati cu lapte caldut si inglobati cateva linguri de faina. Lasati acoperit la crescut. Turnati peste restul ingredientelor si framantati un aluat elastic, nelipicios. Puneti-l intr-un bol uns cu putin ulei, acoperiti bine si lasati la crescut, in loc cald, pana isi dubleaza volumul. Scoateti aluatul crescut pe planul de lucru si portionati in 3 parti egale. Intindeti fiecare parte intr-o foaie dreptunghiulara si ungeti uniform cu 1/3 din umplutura. Rulati sub forma de sul pe latura lunga, apoi rasuciti sulul de cateva ori. Transferati primul sul in tava tapetata cu hartie de copt si dati-i forma de melc, incepand cu centrul tavii. Puneti in continuare, urmatoarele bucati, avand grija ca intre suluri sa nu ramana spatiu gol. Lasati la dospit cca 30 min, in loc cald. Ungeti cu galbenus usor batut cu putin lapte cald si presarati cu semintele preferate (optional). Dati la cuptorul preancalzit pentru aproximativ 25 min, la 190- 200 grade sau pana ce painea este coapta si frumos rumenita. Scoateti pe un gratar si lasati sa se raceasca. Functie de crema de branza folosita, obtineti o paine delicioasa cu gust de branza care poate sa aiba forma compacta (normala) de paine (branza s-a absorbit in aluat) sau o paine cu straturi diferentiate, ca la saleuri.