tiu ca a trecut ceva timp de la mirajul Invierii, si ar fi trebuit sa scriu mai demult despre pasca, dar, eu am invatat ca trebuie sa spun ca niciodata nu este prea tarziu , si bazandu-ma pe aceasta, am sa-ti povestesc cum fac eu pasca. Imi place foarte mult pasca, o consider o prajitura foarte buna care ar trebui sa fie facuta mai des. Cine stie, poate incearca cineva si de Inaltare! Hristos a inviat!Pune intr-un castron branza si mai marunteste-o daca este bulgari. Sparge ouale si separa galbenusele de albusuri. Bate albusurile bine se intaresc ca pentru bezea, dupa care adauga cate putin zaharul. Rastoarna peste branza galbenusele, pe care le-ai amestecat inainte cu un praf de sare, stafidele inmuiate, cojile rase de la lamaie si portocala, grisul si smantana. Amesteca bine, dupa care rastorni si albusurile. Acum amesteci usor cu o spatula ca sa ramana pufoasa compozitia. Mirosul de portocala si lamaie iti invadeaza narile fara sa ti le agaseze, dar culoarea aurie a umpluturii ce asteapta cuminte s-ar putea sa-ti dea ghes la un degustat mai mult. Acum pregateste tavile pentru copt: unge cu putin ulei si tapeteaza cu un praf de gris. Intr-un castronel sparge un ou si-l amesteca cu o lingura de lapte. Imparti aluatul in doua parti egale, ele reprezentand aluatul pentru doua tavi. Din fiecare gogoloi intinzi o foaie pe care o asezi in tavile de copt, dar sa stii ca trebuie sa ridici aluatul pe peretii tavii. Vezi sa mai lasi ceva aluat pentru a orna si sa nu uiti ca se face si o cruce (simbolica) pe mijloc. Eu am impletit din suluri subtiri de aluat si am asezat pe mijloc, in cruce, doua suluri, dupa care am ornat pe margine, dar tu poti orna cum iti place tie. Dupa ce ai asezat umplutura si ai ornat, unge deasupra cu o pensula glazura din oul batut cu laptele, presara deasupra zahar tos (este mai bun cu cristalele mai mari) si apoi cu mac. Asa cum spuneam si la cozonac, nu trebuie sa fortezi aluatul cu prea multa caldura. Este de ajuns ca tii cuptorul aprins, si, oricum, nu lasi sa creasca mai mult de 15 minute, dupa care pui la copt. Primele 15 minute dai focul putin mai tare (200 C sau mijlociu spre mare la gaze), nu deschizi usa cuptorului, dupa care, micsorezi la 160 C (aproape mic pe gaze) si mai coci cam 40 de minute. Daca faci testul cu scobitoarea, desi umplutura pare moale, scobitoarea trebuie sa fie curata; atunci compozitia este coapta. Dupa ce scoti din cuptor, lasi sa se raceasca complet in tavi, doar acoperi cu niste prosoape. i pentru ca pasca o fac intotdeauna de Inviere, nu pot decat sa ma gandesc la miros de primavara, mirosuri amestecate de zambila si narcise si cotcodacitul unei gaini pierdute la izlaz. Nu te mai framanta, asa cum ti-am spus, este o placinta, tarta, prajitura, toate la un loc, pe care poti s-o experimentezi si alta data. Intinde pe masa un stergar, o felie de pasca si condiment, un ou pictat cu sperante si vise. Ce-ti mai trebuie? Putina iubire si bucuria de a-ti vedea familia fericita, caci toate astea la un loc sunt coltul tau de Rai infaptuit de tine pentru cei dragi. i, liliacul ce azi a inflorit la geamul tau, iti spune cu ecou, ca vara vine in curand, aruncand firmituri de boreala in amurguri tarzii, iar roua ce-ti imbratiseaza gleznele in dimineti intarziate, va fi parfumul tau de pomadat amintiri in nopti reci de iarna.