Detalii Tarta cu căpşuni (afine şi zmeură)
Ingrediente:
Aluat 250 g făină,
125 g unt (sau margarină),
tăiat(ă) cubulețe mici,
2 linguri apă rece 1 vârf de cuțit de sare 1 gălbenus de ou Umplutură (gen Pudding) 800-1000 ml,
lapte 150 g zahăr (sau după gust) 1-2 ouă 2 linguri de zeamil (Maïzena) coaja rasă de la 1 portocală/lămâie facultativ,
alte arome (vanilie,
rom etc,
) 1-2 linguriţe unt Decor 500 gr,
fructe – căpşuni (afine,
zmeura) 2 plicuri gelatină alimentară – roşie – Dr,
Oetcker
Aluatul Se framanta, rapid, cu varful degetelor, faina, sarea si untul; adaugati apa (2-3 linguri), faceti o minge, inveliti in folie de plastic alimentar si puneti aluatul in frigider, macar ora - la rece. Intindeti, apoi, o foaie, puneti-o in forma speciala pentru tarte, intepati din loc in loc cu o furculita, asezati, deasupra, un disc din foaie de pergament (aluminiu), peste el, cateva boabe de fasole si efectuati coacerea aluatului (cam 25-30 minute, la foc potrivit). Intre timp, se pregateste umplutura, un pudding clasic. Scoateti tarta din cuptor, eliminati pergamentul si lasati-o sa se racoreasca, putin. Turnati, apoi, umplutura. Se lasa tarta sa se raceasca bine (preferabil pe o grila), dupa care, se decoreaza cu boabe de afine si de zmeura, eventual, si cu alte fructe de padure. Deasupra se toarna gelatina rosie (a se consulta modul de preparare, indicat pe plic).
Tineti tarta la frigider cateva ore, inainte de servire; se poate pregati chiar si cu o zi inainte.
Aluatul Se framanta, rapid, cu varful degetelor, faina, sarea si untul; adaugati apa (2-3 linguri), faceti o minge, inveliti in folie de plastic alimentar si puneti aluatul in frigider, macar ora - la rece. Intindeti, apoi, o foaie, puneti-o in forma speciala pentru tarte, intepati din loc in loc cu o furculita, asezati, deasupra, un disc din foaie de pergament (aluminiu), peste el, cateva boabe de fasole si efectuati coacerea aluatului (cam 25-30 minute, la foc potrivit). Intre timp, se pregateste umplutura, un pudding clasic. Scoateti tarta din cuptor, eliminati pergamentul si lasati-o sa se racoreasca, putin. Turnati, apoi, umplutura. Se lasa tarta sa se raceasca bine (preferabil pe o grila), dupa care, se decoreaza cu boabe de afine si de zmeura, eventual, si cu alte fructe de padure. Deasupra se toarna gelatina rosie (a se consulta modul de preparare, indicat pe plic).
Tineti tarta la frigider cateva ore, inainte de servire; se poate pregati chiar si cu o zi inainte. Poate fi parteneriata cu un pahar de vin alb dulce, proaspat si parfumat.