Detalii Cozonac Pufos
Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, asa ca pregatiti-le cu cateva ore bune inainte sau si mai bine, de seara. Pentru inceput, amestecam drojdia cu o lingura cu zahar si cu 2-3 linguri cu lapte caldut si lasam la crescut maiaua, cam 20 minute. Intr-un castron, punem 4-5 linguri cu faina (din cantitatea de 1 kg, nu in plus), peste care turnam 150 ml lapte clocotit. Amestecam energic, pana obtinem o pasta pe care o lasam la racit. In vasul robotului de bucatarie, punem faina ramasa, facem o gaura in mijloc si adaugam restul de ingrediente (cu exceptia laptelui, pe care il turnam treptat in timpul framantarii), inclusiv maiaua si faina oparita racita. Pornim robotul si framantam pana obtinem un aluat neted. Transferam aluatul intr-un vas incapator uns cu ulei si-l lasam, acoperit, la dospit, in loc caldut, 1h-1h30. Intre timp, ne ocupam de umplutura (care poate varia in functie de preferintele fiecaruia). Laptele se pune la fiert impreuna cu untul, zaharul si zaharul vanilinat, pana se topesc acestea din urma. Adaugam nuca macinata, 1 lingura cu cacao, omogenizam si lasam la racit. Daca ni se pare prea apoasa, putem adauga pesmet. Dupa ce aluatul a crescut frumos, luam jumatate din el si o impartim in doua. Pe blatul de lucru uns usor cu ulei, aplatizam cu palma fiecare bucata intr-o foaie nu foarte subtire, dandu-i forma dreptunghiulara, peste care punem un strat de nuca si bucatele de rahat sau doar Nutella, apoi rulam. Impletim cele doua rulouri, strangem capetele dedesubt si asezam cozonacul in tava tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei/unt. Mai lasam cozonacii la crescut in tava cam 20-30 minute, apoi ii ungem cu galbenus diluat cu putin lapte. Dam la cuptor, preincalzit, la 180 grade pentru 40-45 minute sau pana cand trec testul scobitorii si sunt rumeniti frumos. Sunt moi, pufosi si se pastreaza asa mai mult timp, de vina fiind aluatul oparit. Sa aveti pofta!Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, asa ca pregatiti-le cu cateva ore bune inainte sau si mai bine, de seara. Pentru inceput, amestecam drojdia cu o lingura cu zahar si cu 2-3 linguri cu lapte caldut si lasam la crescut maiaua, cam 20 minute. Intr-un castron, punem 4-5 linguri cu faina (din cantitatea de 1 kg, nu in plus), peste care turnam 150 ml lapte clocotit. Amestecam energic, pana obtinem o pasta pe care o lasam la racit. In vasul robotului de bucatarie, punem faina ramasa, facem o gaura in mijloc si adaugam restul de ingrediente (cu exceptia laptelui, pe care il turnam treptat in timpul framantarii), inclusiv maiaua si faina oparita racita. Pornim robotul si framantam pana obtinem un aluat neted. Transferam aluatul intr-un vas incapator uns cu ulei si-l lasam, acoperit, la dospit, in loc caldut, 1h-1h30. Intre timp, ne ocupam de umplutura (care poate varia in functie de preferintele fiecaruia). Laptele se pune la fiert impreuna cu untul, zaharul si zaharul vanilinat, pana se topesc acestea din urma. Adaugam nuca macinata, 1 lingura cu cacao, omogenizam si lasam la racit. Daca ni se pare prea apoasa, putem adauga pesmet. Dupa ce aluatul a crescut frumos, luam jumatate din el si o impartim in doua. Pe blatul de lucru uns usor cu ulei, aplatizam cu palma fiecare bucata intr-o foaie nu foarte subtire, dandu-i forma dreptunghiulara, peste care punem un strat de nuca si bucatele de rahat sau doar Nutella, apoi rulam. Impletim cele doua rulouri, strangem capetele dedesubt si asezam cozonacul in tava tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei/unt. Mai lasam cozonacii la crescut in tava cam 20-30 minute, apoi ii ungem cu galbenus diluat cu putin lapte. Dam la cuptor, preincalzit, la 180 grade pentru 40-45 minute sau pana cand trec testul scobitorii si sunt rumeniti frumos. Sunt moi, pufosi si se pastreaza asa mai mult timp, de vina fiind aluatul oparit. Sa aveti pofta!