Shepherd sPie a fost facuta prima data in Anglia in anul 1870,deci are ceva vechime,iar daca reteta s-a pastrat pana in zilele noastre, inseamna ca este chiar delicioasa.

Daca la inceput reteta a fost preparata ca o baza de carne de miel cu ceapa,usturoi si optional legume,incununata cu un piure de cartofi,ea a fost adoptata de multe tari si a suferit modificari in functie de caracteristicile zonei sau preferintele culinare ale bucatarilor. Astfel,in functie de carnea folosita,a aparut Cottage Pie cu carne de vita sau Fisherman sPie ,evident cu peste.

Dar la fel de bine se poate folosi carne de pui sau porc,ori poate fi doar vegetariana. In orice varianta este o mancare care merita incercata. Dar nu va mai tin de vorba,mai bine sa va prezint varianta mea de Shepherd sPie si sa va poftesc sa gustati, apoi cu siguranta veti fi tentati s-o faceti.

Ceapa se taie marunt si se caleste in ulei.

Carnea se taie cubulete(puteti sa folositi carnea tocata,eu am preferat s-o tai bucati).

Cand ceapa a devenit sticloasa,se ia cratita de pe foc si se pune boiaua.

Se pune din nou pe foc si se adauga carnea.

Se lasa sa se prajeasca pana cand se deschide la culoare.

Condimentam si punem apa cat sa acopere carnea.

Lasam sa fiarba.

Cand este fiarta carnea de jumatate,adaugam si morcovii.

Daca nu folositi morcovi noi,puteti sa-i puneti de la inceput.

La final adaugam sucul de rosii,mai fierbem putin si punem si verdeata.

Broccoli il desfacem buchetele si il oparim putin.

Il scoatem si-l punem sub un jet de apa rece pentru a-si pastra culoarea verde.

Curatam carofii,ii taiem cubulete si-i fierbem in apa cu sare.

Dupa ce s-au fiert facem piure cu lapte si unt.

Condimentam cu piper,nucsoara si sare daca mai este nevoie.

Intr-un vas ceramic punem amestecul de carne,deasupra broccoli si cu ajutorul unui pos facem niste moate de piure.

Punem vasul la cuptor pana cand se rumenesc cartofii.

Se serveste calda. Pofta buna!!!!