Aceasta reteta o am de la o prietena din copilarie...este un tort mai light si se pregateste si foarte usor. Puteti sa folositi orice iaurt de fructe, eu de regula fac cu iaurt de fructe de padure sau visine, deoarece astfel crema este mai acrisoara.

Galbenusurile le mixam cu zaharul si zaharul vanilat pana devine ca o spuma mai groasa si se deschide la culoare. Apoi adaugam treptat uleiul, continuand sa mixam, apoi si apa minerala. Tot treptat incorporam faina amestecata in prealabil cu praful de copt. Separat batem spuma tare albusurile cu un strop de sare. Cu o lingura de lemn incorporam usor albusurile in amestecul de galbenusuri si turnam compozitia obtinuta intr-o forma rotunda (28cm) tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptorul preincalzit aprox 30 minute, dar inainte sa scoatem blatul verificam cu o scobitoare daca este gata.

Pana blatul se raceste complet, pregatim crema. Mixam frisca (neaparat sa fie rece), iar cand incepe sa se intareasca adaugam intaritorul si continuam sa mixam cateva minute. Punem deoparte mixerul si adaugam treptat iaurtul de fructe, amestecand usor cu ajutorul unei spatule. Cand blatul este racit, il taiem in doua parti egale (daca doriti puteti sa le insiropati cu putina zeama de compot), intindem crema uniform pastrand putina crema si pentru ornat. Asezam celalalt blat deasupra si ornam cu crema ramasa. Dam la frigider cel putin 30 minute sa se intareasca si raceasca crema.

Pofta buna!